Na današnji dan prije 27 godina raketiran je Zagreb, prisjećamo se sedmeto poginulih i 200 ranjenih

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.5.2022. 10:01:15
Na današnji dan prije 27 godina raketiran je Zagreb, prisjećamo se sedmeto poginulih i 200 ranjenih

Foto: Screenshot HTV

Prije 27 godina, 2. i 3. svibnja 1995. godine Zagreb je pogođen raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, takozvanim zvončićima. Bila je to osveta srpskih pobunjenika za vojni poraz u operaciji Bljesak, a Zagreb je bio najveći u nizu od nekoliko hrvatskih gradova koji su raketirani.
Projektili su 2. svibnja pali na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice u 10:23 sati, na Zrinjevcu, zračnu luku Pleso, središte grada i Akademiju dramskih umjetnosti, a sutradan su projektili pali na Dječju bolnicu u Klaićevoj, pored Hrvatskog narodnog kazališta te Doma umirovljenika Centar. 


Za raketiranje je bio odgovoran Milan Martić, srpski ratni zločinac i nekadašnji ministar unutarnjih poslova te predsjednik nepriznate Republike Srpske Krajine. Međunarodni sud u Haagu pravomoćno je osudio Martića na 35 godina zatvora zbog počinjenog ratnog zločina na području bivše Jugoslavije. Gradu je prijetila opasnost od 500 neeksplodiranih zvončića koje je deaktivirala policija, a prilikom njihove deaktivacije poginuo je jedan policajac.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.11.2023. 15:44:12

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account