Na današnji je dan prije tri godine u Afganistanu poginuo hrvatski vojnik Josip Briški

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.7.2022. 12:15:57
Na današnji je dan prije tri godine u Afganistanu poginuo hrvatski vojnik Josip Briški

Foto: MORH

Mladi Sesvećan Josip Briški, skupnik HV-a poginuo je 24. srpnja 2019. u Afganistanu u sklopu Hrvatske vojne misije NATO-a.



Na današnji dan 2019. godine napad u napadu na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu tri su hrvatska vojnika teško ranjena od kojih je Josip Briški ubrzo podlegao ranama.


Josip Briški rođen 1992. bio je pripadnik specijalnih snaga, koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga koji je nakon ranjavanja u Kabulu prebačen u američku bolnicu u Bagramu.


Tijelo preminulog vojnika dopremljeno je dan kasnije kad je u ranim jutarnjim satima u zagrebačku zračnu luku sletio američki transportni avion C-17 kojim je u Hrvatsku prevezen preminuli hrvatski vojnik, skupnik Josip Briški.


Američki zrakoplov u noćnim satima poletio je iz Bagrama u Afganistanu, a ispratio ga je zapovjednik NATO misije “Resolute Support” general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast.


U Hrvatskoj, na Plesu tada je bio organiziran je svečani doček uz najviše vojne počasti za preminulog hrvatskog vojnika Josipa Briškog, kojem uz obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske, nazočila i tadašnja predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, bivši načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.


Svečanom dočeku nazočili su i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije.


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.9.2021. 9:58:10

Create Account