Na Grohotu u nedjelju proslavljen još jedan rođendan HPD-a Blagus

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.10.2022. 16:26:43
Na Grohotu u nedjelju proslavljen još jedan rođendan HPD-a Blagus

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Planinari Blagusa u nedjelju na Grohotu misom i veselicom kod svog planinarskog doma proslavili 36. rođendan društva.



Nedjelja je bila kao stvorena za planinarenje po našim bregima. Iskoristili su to mnogobrojni planinari koji su se pridružili pozivu HPD-a Blagus na proslavu njihova 36. rođendana na Grohotu, vrhu obronka Medvednice ponad Blaguše i Gornje Glavnice. 


U planinarskoj kući kuhao se grah, pod sjenicom u kaminu gorjela je vatra, točilo se domaće (malo kiselkasto, ali užitno) vino, vrijedne planinarke Blaguše ispekle su odlične kolače, a i domači mužikaši nisu prestajali z mužikom, osim tek za vrijeme mise. 


Kao i svake godine obljetnica osnutka društva obilježena je i misom kod kapele na otvorenom, sv. Marije od puta, izgrađenoj dobrovoljnim prilozima i donacijama, odmah do željezne, 12 metara visoke platforme (piramide kako to znaju reći planinari), koja nadvisuje okolne krošnje, te je za jasnih dana nezamjenjiva za prekrasan pogled na Prigorje sve do Posavine i dalje,  te Zagorje, sve do Ivanščice i prvih slovenskih brda.


Odmah ispod napravljene su stube koje vode do obližnjeg planinarskog doma uz kojeg su u šumi bili postavljeni stolovi, a dio planinara sjedio je i pod lijepom sjenicom.


Misu je ovog puta predvodio župnik soblinečki vlč. Dominik Glasnović u nazočnosti mnogobrojnih vjernika, što planinara, što župljana okolnih naselja. Kasnije smo ga uslikali s organizatorima proslave, predsjednikom društva Ivanom Bertovićem, njegovim zamjenikom Ivanom Levakom i tajnikom Ivanom Maljkom.


Mnogi su iskoristili ovaj izlet nabravši vrganje i kostanje, a uz glazbu i planinarski grah dan je bio još ljepši.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.10.2023. 10:40:25

Create Account