Na Lipi, najvišem vrhu Sesveta u nedjelju održana planinarska kestenijada

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 18.10.2021. 17:18:29
Na Lipi, najvišem vrhu Sesveta u nedjelju održana planinarska kestenijada

Foto: Vladimir Beštak

Listopad je vrijeme kada zriju kesteni i kada se održavaju kestenijade. Jedna je  takva održana i na istočnim obroncima Medvednice.

 

Brojni su se izletnici na jučerašnju sunčanu i toplu nedjelju uputili planinarskim stazama na najviši sesvetski vrh Lipu, gdje su sesvetski planinari organizirali tradicionalnu Kestenijadu. I ovaj je puta kesten - jedna visokovrijedna namirnica bogata bjelančevinama, ugljikohidratima i škrobom privukla u prirodu staro i mlado. Brali su se kesteni, uživalo se u najljepšim bojama jeseni, degustiralo te mirišljave pečene šumske plodove i crno vino, pjevalo uz gitaru ...


Najmlađi su došli na svoje zahvaljujući Lipinoj edukatorici Vesni koja je vodila kreativnu radionicu izrade nakita od šumskih plodova gdje su, naravno, prevladavali kesteni. Na prigodnoj izložbi mladi su kreativci bili ponosni svojim uradcima.


Vrhunac dana bilo je misno slavlje na otvorenom, ispred kapele Hrvatskih mučenika u kojem je sudjelovalo mnoštvo vjernika planinara i izletnika. Sv. Misu je predvodio pater Stjepan Ivan Horvat, a ljepotu duhovne poruke upotpunio je raspjevani zbor. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account