Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrja Štampar o zagađenju zraka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.1.2020. 14:44:10
Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrja Štampar o zagađenju zraka

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Dok najnoviji podaci mjernih stanica Državnog hidrometeorološkog zavoda, objavljeni na stranicama Agencije za okoliš i prirodu u Dugavama pokazuju vrijednost od 112,79 μg/m3 lebdećih čestica PM10, za Sesvete trenutačno ne postoje mjerenja, jer automatska stanica na križanju Bistričke i Zagrebačke ne radi od studenog prošle godine. 



Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar postavio je spomenuti uređaj, međutim on nije u njhovom vlasništvu nego je unajmljen i vlasniku je prijavljen kvar koji ovaj još nije otklonio. Do studenog na toj mjernoj postaji nije bilo zbilježeno narušavanje kvalitete zraka. 


Inače, kako kažu stručnjaci tijekom zimskih mjeseci uobičajena je pojava smanjene kvalitete zraka zbog povišenja koncentracije lebdećih čestica u zraku. Uzroci su brojni, kao npr. veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i sl.



Zbog najnovijih događanja oko kvalitete zraka oglasio se i Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar s propćenjem za javnost:


Kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine, ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi. Ipak, u cilju smanjenja rizika na zdravlje, u preventivnu svrhu dajemo sljedeće preporuke za osjetljive skupine građana, kako bi prilagodili svoje dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka:


Savjetuje se:

-izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice, za sljedeće skupine građana:

djecu,  trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).


-primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te traženje savjeta liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava,


-izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.,


-korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza,


-izbjegavanje/smanjivanje grijanja na kruta goriva.


Zdravstvene preventivne preporuke izdaju se i u slučajevima povišenih vrijednosti UV indeksa, niskih i visokih temperatura zraka, nepovoljnih biometeoroloških prilika te povišenih koncentracija alergene peludi u zraku u svrhu informiranja građana, kako bi svoje dnevne aktivnosti prilagodili trenutnim uvjetima okoliša.



Vezane vijesti
Ažurirano: 1.7.2022. 15:30:57

Create Account