Neće biti rekorda, ali bit će pakleno vruće

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.8.2017. 10:01:41
Neće biti rekorda, ali bit  će  pakleno vruće

Foto: Ilustracija

Zagrebačko područje čini se da danas ipak ostaje (srećom) bez najavljenog temperaturnog rekorda. 


Na vrhuncu smo toplinskog vala. Danas će u cijeloj zemlji biti zabilježene najmanje jučerašnje vrijednosti, a ponegdje i više. No, temperaturni rekordi ipak nisu dostignuti. Zagreb zajedno s Prigorjem danas će se kuhati na oko 38 stupnjeva Celzijusa. To je ipak manje od rekorda izmjerenog u Zagrebu davne 1950. godine kad je 5. srpnja na metereološkoj postaji Maksimir izmjereno 40,4 st.C. 

No, Zagreb je na toj ljestvici  hrvatskih temperaturnih rekorda tek na sedmom mjestu. Apsolutni hrvatski rekorder su Ploče gdje je 4.8.1981. godine izmjereno 42,8 st.C. Drugo mjesto drži Karlovac sa 42,4 st.C. izmjerenih 5.7. 1950, a prema mišljenju mnogih najtopliji hrvatski grad Knin drži na toj ljestvici tek treću poziciju s izmjerenih 41,4 st.C, izmjerenih 22.8.2000.


Na ovoj ljetvici temperaturnih rekorda između Knina i Zagreba ugurala su se još tri grada, Gradište 40,8 st.C. na dan 6.8.2012, Osijek aerodrom 40,6 st. C, 24.7.2007. i Slavonski Brod sa 40,5 st.C. 6.8.2012.

No, ovi naši temperaturni rekordi i nisu neke velike vručine. Naime, do sada se kao rekord uzimala temperatura od 56,7 Celzijusa izmjerenih 10. lipnja 1913. u Kalifornijskoj Dolini smrti, ali moderni su meteorolozi skeptični oko tog rekorda, budući da je tadašnja oprema bila sklona greškama te nisu postojale provjere kao danas.

Vjerojatnije je da će kao apsolutni rekordi biti zapisane ovogodišnje zabilježene  temperature u Kuvajtu i Iranu. Krajem lipnja tamo je zabilježeno nevjerojatnih 54 Celzijusa u hladu. Podatak je to koji je izašao iz mjerne vremenske stanice u Mitribahu, sa sjeverozapadnog dijela zemlje, dok je u susjednom Iraku, u povijesnom gradu Basri zabilježeno nešto manje - 53,9 Celzijusa. Temperatura iz Kuvajta,  još mora ovjeriti Svjetska meteorološka organizacija WMO.

Vručine na tom dijelu zemaljske kugle nastavljaju se i dalje. Tako je jučer u gradu Ahvazu na jugozapadu Irana, koji broji 1,1 milijun stanovnika, temperature su dosegle vrtoglavih 53,7 Celzijevih stupnjeva, što je najviša temperatura ikad zabilježena u državi, napomenuo je meteorolog iz francuske nacionalne meteorološke službe Etienne Kapikian.
Vezane vijesti
Ažurirano: 3.7.2022. 12:04:28

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account