NS Sesvete priređuje Zeleni ključ - besplatne znanstvene radionice povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.5.2023. 13:38:24
NS Sesvete priređuje Zeleni ključ - besplatne znanstvene radionice povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti

Foto: Plakat

Međunarodni dan biološke raznolikosti proglasili su Ujedinjeni narodi 1993. godine, kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju.


 

Narodno sveučilište Sesvete poziva djecu da im se pridruže u edukativnim i znanstvenim radionicama povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti. Radionice  pod nazivom Zeleni ključ održavat će se ponedjeljkom od 18:30 - 20 sati


Sve su radionice besplatne i namijenjene su djeci od 6 do 12 godina, no potrebna je prethodna prijava na e-mail: info@ns-sesvete.hr. 


Program:

8. svibnja

Meteorologija - kako nastaje kiša, rosa, mraz, koje su vrste oblaka (modeli oblaka na papiru)


15. svibnja

Mjerni uređaji i atmosferski tlak - izrada uređaja za mjerenje brzine i smjera vjetra, temperature i tlaka zraka, istraživanje jakosti tlaka zraka (atmosferski tlak) kroz eksperimente


22. svibnja

Ciklus kruženja vode - izrada modela ciklusa kruženja vode u kartonskoj kutiji (svatko izrađuje svoj model), eksperiment koji pokazuje kruženje vode u prirodi.


29. svibnja

Ekološka katastrofa - kako sanirati ekološke katastrofe, pročišćavanje vode i zraka, čišćenje mrlja od ulja te rasprava o utjecaju na velike ekosustave, izrada modela aparata za gašenje požara.


Voditeljica: Andrea Lučić


Ovim radionicama djeci se omogućava znanstveni pristup na kreativan i zanimljiv način. Imaju priliku samostalno izvoditi pokuse uz stručnu podršku te proširiti svoja znanja o već viđenom i naučenom. Aktivnosti potpuno angažiraju djecu, potiču ih na razmišljanje i zaključivanje te ih motiviraju za daljnje istraživanje.



Prema Wikipediji Međunarodni dan biološke raznolikosti proglasili su Ujedinjeni narodi 1993. godine, kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju.


Obilježava se svake godine 22. svibnja kao spomen na 22. svibnja 1992., datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti.


Republika Hrvatska pridružila se svijetu u nastojanjima za očuvanje biološke raznolikosti i unapređenje zaštite prirode, a Hrvatski sabor je, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.3.2024. 14:22:58

Create Account