O umjetnoj inteligenciji, budućnosti koja je već počela održan panel u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.10.2022. 10:08:10
O umjetnoj inteligenciji, budućnosti koja je već počela održan panel u Sesvetama

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Cilj predavanja i tribine bio je istaknuti važnost razvoja umjetne inteligencije i njen sve veći utjecaj na naše svakodnevne živote.




Nikada posjećenije predavanje i panel diskusija u Sesvetama izazvala je tematika ne budućnosti, nego već sadašnjosti - umjetna inteligencija. U velikoj dvorani organizatora predavanja Zelenih i plavih Sesveta predavanje je slušalo i sudjelovalo u panel diskusiji stotinjak znatiželjnika. Kako i ne bi, kad su predavači i panelisti bili Karlo Resler, zastupnik u Europskom parlamenta i potpredsjednik parlamentarnog Odbora za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu;  Mislav Malenica, predsjednik Udruge CroAI, Dejan Iličić, direktor AI Centra Lipik, dok je moderatorica panela  bila Martina Silov iz CroAI-a.


S druge strane u publici uz očekivano puno mladih željnih novih znanja, prije svega gimnazijalaca i učenika Srednje tehničke škole Jelkovec i njihovih profesora i ravnatelja, bili su i pojedini sveučilišni profesori poput Mladena Jošića s Arhitektonskog fakulteta i Petra Škorputa s Prometnog fakulteta u Zagrebu koji se već dugi niz godina bavi s umjetnom inteligencijom u prometu. Također nazočili su drugi čovjek Končara, predstavnik M-san grupe, predstavnik Carneta i još ponekih tvrtki čija djelatnost je vezana uz informatiku i uporabu umjetne inteligencije. 


Od panelista smo doznali da nas umjetna inteligencija već okružuje,  da toga nismo svjesni. Niti ne razmišljamo kako to da nam Google šalje baš one oglase koji nas zanimaju, kako najveće društvene mreže nude nam sadržaje koji su nam najdraži, i kako nas pametne aplikacije vode kroz promet. To je tek mali segment onoga što je već sada tu, a naša vrlo skora budućnost uskoro se više neće moći zamisliti bez umjetne inteligencije koja će doslovne prodrijeti u sve sfere života.


Karlo Resler govorio je o koracima prema reguliranju projektiranja, implementaciji i uporabi umjetne inteligencije Europskim direktivama koje će trebati u svoje zakonodavstvo implementirati sve članice Unije, Mislav Malenica objasnio je što bi sve umjetna inteligencija mogla donijeti u skoroj budućnosti i preložio mladima put kojim treba koračati prema uspjehu u životu, a Dejan Ilčić predstavio je čudo od malog grada, Lipika koji je postao hrvatskim središtem edukacije o umjetnoj inteligenciji. 


Jedino nismo uspjeli doznati definiciju umjetne inteligencije, odnosno što ona doista i jest. "Mi stručnjaci kolokvijalno znamo što ona jest, znamo više - manje kako funkcionira, ali njenu službenu definiciju još nitko nije dao i kako će se ona razvijati teško i da hoće, jer u najskorije vrijeme naš život bit će gotovo nezanisliv bez pomoći umjetne inteligencije", rekao je malenica.


Predavanje i panel pod nazivom "Umjetna inteligencija je tu - kako se svi možemo uključiti", otvorio je Radoslav Dumančić, tajnik udruge Zelene i Plave Sesvete.





Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account