Obilježena 15. godišnjica pogibije mladog sesvetskog policajca Ivana Grbavca

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.5.2024. 15:26:06
Obilježena 15. godišnjica pogibije mladog sesvetskog policajca Ivana Grbavca

Foto: Robert Povoljnjak

Ivan je imao samo 24. godine kad je na intervenciji u spriječavanju oružane pljačke banke u Sesvetama poginuo na zadatku.Prošlo je dugih 15 godina od tog tužnog utorka, 5. svibnja 2009. godine oko 18.20 sati kada je u intervenciji hrabro i nesebično, sprečavajući oružano razbojništvo banke u Sesvetama ubijen 24-godišnji policajac Ivan Grbavac, a četvorica njegovih kolega su ranjena. U spomen na istinskog heroja zagrebačke i hrvatske policije, odana mu je počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomen obilježja na zidu Raiffeisen banke u Sesvetama.


Ivan Grbavac rođen je 18. ožujka 1985. godine u Zagrebu. Završio je srednju školu u Sesvetama. Nakon odluke o upisu u Program obrazovanja odraslih za zanimanje policajac postaje pripadnik naših redova i u Policijskoj upravi zagrebačkoj započinje radom kao vježbenik 2007. godine. Nakon odrađenog vježbeničkog staža, 2008. godine raspoređen je u tadašnju Policijsku postaju Sesvete na radno mjesto policijskog službenika. Ivan je iznenada i prerano otišao u najljepšim godinama njegove mladosti i na samim počecima obavljanja odgovornog policijskog poziva.


Rođen u Sesvetama, živio je i radio u Sesvetama, poginuo je u Sesvetama.


Posthumno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana za hrabrost i požrtvovnost. Red Zrinskog i Frankopana dodjeljuje se za akcije u izravnoj ratnoj opasnosti, ratu ili u iznimnim okolnostima u miru. Na ordenu spomenutom ugravirano je geslo „Navik on živi ki` zgine pošteno“ koju je Fran Krsto Frankopan proročki zapisao u 17 stoljeću. I danas, tih šest riječi još uvijek nosi poruku.


U spomen na preranu smrt i na njegov hrabri čin, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke te IX. policijske postaje Zagreb (Sesvete) zapalili su svijeće i položili vijence ispred banke u Sesvetama uz molitvu župnika župe Svih Svetih u Sesvetama preč. Maria Miglesa, a zatim su okupljeni članovi obitelji, kolege i prijatelji krenuli na groblje Markovo polje odati počast na mjestu gdje Ivan počiva.


Uz prisutnost počasnog postroja Policijske uprave zagrebačke na Ivanov grob položen je vijenac i zapaljene su svijeće. Završnu molitvu za pokojnog Ivana predvodio je policijski kapelan Ivan Grinišin.


Svojom prisutnošću počast kolegi odali su  Jurica Miočić, voditelj Službe temeljne policije u Upravi za javni red i sigurnost Ministarstva unutarnjih poslova,  Stipo Mandić voditelj Operativno komunikacijskog centra policije Policijske uprave zagrebačke te  Darko Brnjaković načelnik IX. policijske postaje Zagreb - Sesvete sa suradnicima.


I ove je godine u sklopu obilježavanja njegove obljetnice smrti, već tradicionalno, 15. godinu zaredom  na terenima NK Sesvete  upriličen sportski dio komemoracije, malonogometna utakmica u kojoj su kroz druženje, snage odmjerili policijski službenici IX. policijske postaje Zagreb-Sesvete i ekipa Ureda načelnika Policijske uprave zagrebačke.

Izvor: PUZ


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.5.2024. 15:33:19

Create Account