Od četvrtka obvezna svjetla na vozilima, zimske gume od 15. studenog

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.10.2019. 16:35:01
Od četvrtka obvezna svjetla na vozilima, zimske gume od 15. studenog

Foto: Sesvete danas, ilustracija

Umjesto dosadašnjeg pravila da prelaskom s ljetnog na zimsko računanje vremena treba i danju voziti s upaljenim svjetlima, od sad će ta obveza biti regulirana datumom.U očekivanju skorog ukidanja dualnog sustava računanja vremena, uveden je propis paljenja svijetla na vozilima s datumom. Tako će od sad sva vozila i tijekom dana morati voziti s upaljenim svjetlima i danju od 1. studenog do 31. ožujka. 


Iako se struka zalagala da se zakonski uredi obveza cjelogodišnje obveze vožnje s upaljenim svijetlima na vozilima, zakon (političari) nisu uvažili argumente struke, te, iako je Hrvatska svojevremeno imala na snazi zakon o cjelogodišnjoj obvezi vožnje s upaljenim svijetlima i danju, vraćeno je na staro, dakle s obvezom u jesensko - zimskoj sezoni. 


Sreća je da u drugim državama politika ipak donekle sluša struku, pa su tako već nekoliko godina na snazi obveze proizvođača vozila za ugradnjom dnevnih svjetala čime je izbjegnuta zabuna ili zaboravljivost vozača o potrebi paljenja svjetla danju. Naime, struka je davno već dokazala da je i danju i po najjačem suncu vozilo osvjetljeno vlastitim svjetlima daleko vidljivije negoli bez njega. Osobito u tmurnim jesenskim danima kada druga vozila uglavnom samo zamijećujemo kao siluetu, baš kao što to otprilike izgleda i na naslovnoj fotografiji ovoga članka, dok svjetla vidimo jako dobro. Stoga, ukoliko još uvijek imate vozila bez ugrađenih dnevnih svjetala, a ima nas još vijek jako mnogo, ne bismo trebali razmišljati hoćemo li ili ne upaliti svjetla na svojim vozilima.  Neka svjetlo stalno gori, za veću sigurnost svih u prometu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.5.2023. 9:36:43

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account