Održana Farkašijada, koncert nematerijalne baštine RH

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.12.2019. 14:13:49
Održana Farkašijada, koncert nematerijalne baštine RH

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Peta Farkašijada u organizacji KUD-a Zora održana je u nedjelju navečer u dvorani NS Sesvete.



Već nekoliko stoljeća na ovim se našim prostorima svira tambura. Dugo vremena postojao je samo jedan vid tambura i tamburaškog ugađanja, onaj kojeg danas zovemo "Farkaš štim". 


U novije doba razvili su se i novi vidovi tamburta, nakon dvoglasnog "Farkaša" troglasne kvintne tambure ili tzv. JAnković štim, odnosno najsuvremenije četveroglasne kvartne tambure ili Sremski štim.


Naravno da se ne tako davno i u naše krajeve proširio moderniji tzv. Sremski ili G štim. Danas velika većina tamburaških sastava svira upravo na tim suvremenim tamburama, ili bolje rečeno tambure su danas ugođene u G štimu koje možda pružaju veću mogućnost glazbenog izražavanja. Tek još samo netko ponaosob ili pokoji sastav sviraju na Farkaš tamburama i to većinom u umjetničkim ili etnološkim prigodama. 


U želji očuvanja tog starinskog, Farkaš načina sviranja na tamburama KUD Zora iz Adamovca pokrenuo je tamburaški festival nazvan Farkašijada i jedinstveni je takav u našoj zemlji, a nismo sigurni da postoji i igdje drugdje. Ove je godine održan peti put za redom, a uvodnu riječ na koncertu dao je Ivan Šikić, predsjednik KUD-a Zora  idejni začetnik i organizator manifestacije.


U nedjelju navečer na Farkašijadi koncert su održala tri društva, domaćini KUD Zora, Veseli Prigorci iz Jesenovca i KUD Božo Račič iz Adlešiča u Sloveniji. Naime, farkaš način sviranja uz Hrvatsku njeguje se još na prostoru Slovenije, Mađarske i Češke. 


Tom za očuvanje naše glazbene baštine vrlo značajnom događaju nazočili su predsjednik VGČ Sesvete Stjepan Kezerić i izaslanica gradonačelnika Cvijeta Grijak iz Gradskog ureda za kulturu.


Video: KUD Zora Adamove

Vezane vijesti
Ažurirano: 15.2.2024. 12:35:29

Create Account