Održane procesije, vjernici u Vugrovcu još uvijek ne mogu u svoju crkvu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.6.2023. 11:49:56
Održane procesije, vjernici u Vugrovcu još uvijek ne mogu u svoju crkvu

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Uobičajenim procesijama u Hrvatskoj se slavi Tijelovo, u Vugrovcu uobičajeno se hoda dva kilometara kroz središte naselja, misa još u šatoru, crkva u rekonstrukciji.Mnoštvo vjernika, kao i uvijek na svečanom misi kojom je u vugrovečkoj župi danas proslavljeno Tijelovo. Misa je, kao i u natrag sad već tri godine, održana u šatoru kod farofa jer je teško stradala vugrovečka župna crkva sv. Franje ksaverskoga i dalje u rekonstrukciji, a radi teških oštećenja sakristija je morala biti potpuno srušena i izgrađen je na tom mjestu  u tim dimenzijama nov prostor, koji će biti replika negdašnje sakristije. Misu je predvodio vugrovečki župnik vlč. Filip Lucić, a nebo su, kao i uvijek nosili vatrogasci koji su i regulirali promet, obzirom da je kroz središte naselja trebao biti zaustavljen na pola sata, no, postojale su za manja vozila obilaznice.


Narodne nošnje, svečani napjevi, mirni hod u svojim mislima svakog nazočnog vjernika obilježili su tako i ovogodišnju vugrovečku procesiju s nadom da će dogodine nova procesija krenuti konačno od crvke, kako i doliči ovakvom danu.


Što se danas slavi i što je Tijelovo?


Tijelovo  se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je neradni dan, a obilježava se svake godine na drugi dan odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa.Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament.


Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske. Većinom su na Tijelovo svojstvene procesije oko crkve, a ponegdje, kao u Vugrovcu hoda se kroz naselje.  Kreće od crkve glavnom ulicom Augusta Šenoe, potom skreće u ulicu Matije Gupca kroz vugrovečko naselje koji se zove Kučanec (s "tvrdim" č i naglaskom na dugi a), te se nakon kilometra i pol hodanja u povorci spušta Bregovitom natrag do crkve, odnosno i ove godine natrag do obližnjeg župnog dvora. Ovdje je uobičajeno da "Nebo" nose vugrovečki vatrogasci u svečanim uniformama, a žene odjevene u narodne nošnje vugrovečkog kraja hodajući iza Neba pjevaju za tu prigodu primjerene pjesme. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.5.2024. 19:08:21

Create Account