Održano Miholjsko prošćenje u Vugrovcu i misa u staroj crkvi sv. Mihalja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.10.2022. 12:00:57
Održano Miholjsko prošćenje u Vugrovcu i misa u staroj crkvi sv. Mihalja

Foto: Čitatelj

Povodom blagdana sv. Mihaela, zaštitnika Vugrovca održano skromno proščenje i misa u crkvi posvećenoj ovom svecu.



Stara vugrovečka crkva sv Mihalja (Mihaela) na brijegu ponad Vugrovca smještena na mjesnom groblju spominje se prvi put  1334. godine i do izgradnje današnje župne crkce sv. Franje ksaverskoga u središtu naselja, bila je župna crkva. Teško je stradala u potresu, no, čini se ipak nešto manje negoli župna crkva u dolini, tako da se povremeno koristi za posljednje ispraćaje, a duga je tradicija održavanja u njoj mise povodom blagdana sv. Mihaela. 


Ove godine, kao i protekle dvije, radi epidemijskih i potresnih nedaća tradicionalno vugrovečko proščenje koje se provodilo i kroz manifestaciju Vugrovečko Miholje, jednostavno se ne može održati, župna crkva je u cjelovitoj rekonstrukciji, pa je ovogodišnja svečanost bila skromna uz misu u već rečenoj crkvi koja također kreće u cjelovitu obnovu. 


Nadajmo se da će ranije nadaleko poznato vugrovečko prošćenje i Miholje ponovo zasjati punim sjajem nakon obnove župne crkve, kao i obnove rada glavnog organizatora manifestacije KUD-a Dragutin Domjanić, koji je s početkom jeseni obnovio svoj rad nakon što je obnovljena stara škola, sjedište društva, a koja se radi oštećenja u potresu sve do nedavno nije mogla koristiti.


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.8.2023. 9:27:25

Create Account