Ostvarenje željezničkog stajališta Sesvetska Sela napreduje u paprinatom obliku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.3.2021. 12:12:43
Ostvarenje željezničkog stajališta Sesvetska Sela napreduje u paprinatom obliku

Foto: Sesvete danas

Nakon izdavanja lokacijske dozvole za izgradnju željezničkog stajališta Sesvetska Sela, u HŽ-u započinje izrada projekta koji prethodi izdavanju građevinske dozvole.



Lokacijska dozvola za izgradnju željezničkog stajališta u Sesvetskim Selima izdana je još krajem prošle godine. Nakon tog dan je nalog za izradu glavnog projekta, a potom, po izradi projekta, bit će podnijet zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Projekt bi trebalo, kao što je to običaj kod izgradnje željezničke infrastrukture, izraditi Željezničko projektno društvo d.d.  Nakon izdavanja građevinske dozvole radovi mogu početi, a vrlo optimistično se nadamo da bi to moglo biti do kraja ove godine, no to ovisi prije svega o Ministarstvu pomorstva prometa i infrastrukture koje mora osigurati novac za ovu investiciju, kao što je osiguralo 20 milijuna kuna za izgradnju stajalište Sesvetska Sopnica koje se gradi punom parom i do početka ljeta  trebalo bi radovi biti završeni i stajalište ući u funkciju. 


Prema odredbama iz lokacijske dozvole, buduće stajalište Sesvetska Sela izvodi se na postojećoj pruzi M102 Zagreb GL.KOL.- Dugo Selo. Projekt Željezničko stajalište Sesvetska Sela predviđa izgradnju dva otočna perona, po jedan sa svake strane pruge. Komunikacija između perona omogućena je pješačkim pothodnikom. Na peronima je predviđeno postavljanje peronskih nadstrešnica ma mjestima gdje se očekuje ulazak i izlazak putnika iz vlaka. Pristup peronu je omogućen stubama ili rampama za osobe smanjenje pokretljivosti. 


U sklopu izgradnje stajališta predviđena su dva parkirališta, po jedno sa svake strane pruge, te jednu pristupnu cestu sa svom pripadajućom infrastrukturom i odvodnjom. Južno parkiralište spaja se na postojeću nerazvrstanu cestu, (Ulica Đure Hercega). Za pristup parkiralištu sa sjeverne strane pruge potrebno je izgraditi pristupnu cestu kojom bi se omogućio spoj parkirališta na Međugorsku ulicu.


Na fotografijama je prikazana pozicija budućeg željezničkog stajališta Sesvetska Sela.


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.4.2024. 13:18:28

Create Account