Otkrivena spomen ploča hrabrom ratniku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.6.2017. 10:50:40
Otkrivena spomen ploča hrabrom ratniku

Foto: Ministar branitelja RH Tomo Medved i pročelnik Ureda za branitelje Grada Zagreba Miodrag Demo na otkrivanju spomen ploče//Sesvete danas, Zdenko Fišter

Dubravko Dubravac – Dudo, dočasnik HOS-a konačno dobio svoju spomen ploču.

Na inicijativu Dražena Turčina, UHDDR Sesvete svojedobno je pokrenuo proceduru postavljanja spomen ploče poginulom Vugrovčanu, Dubravku Dubravcu Dudi, dobrovoljcu domovinskog rata i pripadniku HOS-a, druge bojne 104 brigade HVO-a.

No, dok nisu bile istražene sve činjenice i okolnosti njegove pogibije, dakle dok nije prikupljena sva dokumentacija, ploča je čekala taj trenutak. Dudo je poginuo u Bosanskoj Posavini 29. kolovoza 1992. dobivši metak od snajpera izravno u srce.

Na svečanosti otkrivanja ploče nazočnima se obratio ministar branitelja RH Tomo Medved, pročelnik gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba Miodrag Demo, te predsjednik UHDDR-a Sesvete Kruno Kašić, a u ime njegove 104 brigade HVO-a, druge bojne HOS-a Ante Leovac.

Članovi i članice KUD-a Dragutin Domjanić tom su prigodom izveli kraći prigodni recital. U nazočnosti velikog broja članova sesvetske HVIDRE na čelu s predsjednikom Stjepanom Kezerićem, članova UHDDR-a, brojnih veterana domovinskog rata, predstavnika Dudine 104 brigade HVO-a, predstavnika sesvetske 144 brigade na čelu s ratnim zapovjednikom Brankom Podolarom, kao i brojnih Vugrovčana, prijatelja i poznanika pokojnog Dude, spomen ploču je otkrio inicijator njenog postavljanja Dražen Turčnin.

Spomen ploča, koju je blagoslovio vugrovečki župnik vlč. Filip Lucić,  postavljena je na ulaz u prostorije koje danas koristi KUD Dragutin Domjanić u sklopu vugrovečke Stare škole gdje je nekad bio učiteljski stan u kojem je stanovala učiteljica Zlata Dubravac sa svoja dva sina Rajkom i Dubravkom. Dudo je bio zadnji stanar stana u Staroj školi, otišavši iz njega braniti domovinu da se više nikad ne bi vratio. Ova spomen ploča očuvat će spomen na njega, ali i na mnoge koji su isto tako otišli braniti domovinu i nisu se vratili.


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.12.2023. 15:18:33

Create Account