Otvoreno pismo Frane Rupčića gradonačelniku Tomaševiću: Na Selčini nemamo parkirališnih mjesta, a stalno nam lijepe kazne za nepropisno parkiranje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.12.2021. 13:12:22
Otvoreno pismo Frane Rupčića gradonačelniku Tomaševiću: Na Selčini nemamo parkirališnih mjesta, a stalno nam lijepe kazne za nepropisno parkiranje

Foto: Frano Rupćić: na fotografiji označena je pozicija njegovog vozila u trenutku kazne

Stanovnik Selčine (dio sesvetskog mjesnog odbora Gaišće), uputio je danas otvoreno pismo gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću vezano uz problem parkirališnih mjesta u tom (uz Novi Jelkovec) najgušće naseljenom dijelu Sesveta.



Problem pakrirališnih mjesta na Selčini postoji već možda i dvadesetak godina. Selčina je u Novi Jelkovec najgušće naseljeni dio Sesveta. I dok je Novi Jedlkovec smišjan planski i ima dovoljno parkirališnih mjesta i za goste tamošnjih stanovnika, na Selčini nema dovoljno parkinga niti za vlastite stanovnike. 


U mandatu predsjednika VGČ Sesveta Dražena Markote u nekoliko se navrata pokušavao riješiti taj problem, međutim, kao što sada već dobro znademo, gradska četvrt je nemoćna ukoliko nema volje za rješavanjem u gradskoj upravi. 


Mještani masovno i konstantno dobivaju i plaćaju kazne, ali jednostavno nemaju drugih rješenja. Zbog toga je mještanin Selčine Frano Rupić reagirao i danas poslao otvoreno pismo gradonačelniku Tomaševiću i na neke druge gradske adrese, ali i medijima.


Do trenutka objave ovog članka stigao mu je (a i nama) samo jedan odgovor od Gradskog prometnog redarstva u kojem je, ako potpuno skratimo taj dopis, stoji - Krivi ste!


U nastavku u cijelosti prenosimo otvoreno pismo našeg sumještana i odgovor Gradskog prometnog redarstva:



Poštovani gradonačelniče i svi primatelji,


Želim ukazati na problem stanovnika Selčine u Sesvetama s parkiranjem automobila i ispisivanjem kazni za parkiranje od strane prometnih redara.


 Intenzivnija izgradnja ovog dijela kvarta započela je prije 30-40 godina, kada se uz zgrade napravio tada već nedovoljan broj parkirnih mjesta, te su se stanari parkirali i na Selčinskoj ulici na neoznačenim mjestima, već 30-ak godina. Izgrađene su i nove zgrade, a broj automobila je rastao, te raste i dalje, čime se konstantno povećava problem parkiranja.

 

Prije otprilike 2 godine na Selčini su bila ucrtana parkirna mjesta i to na otprilike 60% ukupnog broja mjesta na ulici gdje se u zadnjih 30 godina normalno parkiralo, bez ometanja prometa. Osim toga su npr. preko puta Selčinske 13 i 15 parkirna mjesta vrlo široko ucrtana, tamo gdje su se stanari ranije gusto parkirali zbog gorućeg problema. Kao vrhunac, prometno i komunalno redarstvo Grada Zagreba otada je počelo povremeno ispostavljati kazne za nepropisno parkirane automobile na mjestima koja nisu označena a na kojima se stanovnici parkiraju zadnjih 30 godina, bez ugrožavanja prometa automobila i prolaska pješaka! Time punimo proračun Grada Zagreba, koji nam nije dao rješenje za propisno parkiranje na Selčini. Kazne se dijele povremeno, kako-kada i koga zapadne. Jučer sam i ja jednu dobio.

 

Stanovnici koji nisu uspjeli pri dolasku kući pronaći označeno parking mjesto svaki dan strepe od moguće kazne, koja se dobiva kao na lutriji. Naši gosti i majstori koji nam dolaze također su neki već dobili kazne za parkiranje na neoznačenim mjestima. Osim toga, ako dođete na Selčinu oko ponoći, nećete moći pronaći parking ni na označenim ni na neoznačenim mjestima.

 

Molim Grad Zagreb da nam odgovori gdje svi stanovnici Selčine propisno mogu parkirati svoje osobne automobile. Prometnice koje su izgrađene i na kojima se parkiraju automobili koriste isključivo stanovnici naselja Selčina.


Pošto rješenje do sada nije pronađeno, molim gradonačelnika i ostale ovlaštene osobe da zabrane izdavanje kazni za parkiranje osobnih automobila koji ne ugrožavaju prolazak automobila i pješaka na Selčini. Na dosadašnji način se nepotrebno uznemiruju građani-stanovnici naselja, a posebno je to neprimjereno u vrijeme blagdana oko Božića i Nove godine.


 O ovom problemu izvijestio sam novinarku HINA-e Marinu Bujan, ovim obavještavam portal Sesvete danas, te ukoliko bude potrebno, namjeravam izvijestiti i ostale medije koji se bave gradskim temama u Zagrebu. 


Zahvaljujem na razmatranju ove problematike, te vezano uz izdavanje kazni očekujem razumno i pravedno rješenje.


Konkretan primjer ispostavljene Obavijesti o počinjenom prekršaju šaljem u prilogu, uz fotografiju.


Napominjem da se na navedenom dijelu prometnice oduvijek zaustavljaju i parkiraju automobili, jer se time ne ugrožava prolazak automobila i stanovnika naselja.


S poštovanjem,


 Frano Rupčić (adresa i telefonski broj poznati redakciji)



Odgovor Gradskog prometnog redarstva:


Poštovani, 


 nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas kako je uvidom u službene evidencije utvrđeno kako ste novčanu kaznu dobili zbog počinjenja prekršaja sukladno čl. 78. st. 1. (Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka.) Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 89/14, 92/14, 108/17, 70/19 i 42/20). Službenici Odjela prometnog redarstva na predmetnoj lokaciji vrše nadzore po prijavama građana te postupaju sukladno odredbama navedenog Zakona. Sankcioniraju se vozila zatečena u prekršaju u trenutku nadzora.


Uvid u spis i fotodokumentaciju možete izvršiti osobno ili putem opunomoćenika u prostorijama Odjela prometnog redarstva na adresi Jagićeva 31, 10000 Zagreb u uredovno radno vrijeme.  


 Ukoliko na predmetnu kaznu želite uložiti prigovor, obavještavamo Vas kako će Vam na kućnu adresu stići Obavijest o počinjenom prekršaju s obrascem „podaci o vozaču“. Dostavite nam popunjeni obrazac „podaci o vozaču“ kako bismo mogli izdati Obavezni prekršajni nalog koji će Vam također stići na kućnu adresu na koji imate pravo uložiti prigovor u roku od osam (8) dana od primitka istog. Prigovor se upućuje osobno ili preporučenom poštom na adresu: Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Sektor za komunalno i prometno redarstvo, Odjel prometnog redarstva, Jagićeva 31, koji ćemo zajedno s cijelim spisom predati nadležnom Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu na odlučivanje. 


U vezi nedostatka parkirališnih mjesta upućujemo Vas na nadležno vijeće gradske četvrti te na Sektor za promet.

  

S poštovanjem, 

 Goran Horvat 

Voditelj II područnog odsjeka prometnog redarstva 



Upit o ovoj temi poslali smo u gradske službe, adresirali smo na gradonačelnika, a odgovor ćemo objaviti čim ga zaprimimo.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.2.2024. 13:16:57

Create Account