Ove subote Adventska šetnja središtem Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.11.2021. 16:04:23
Ove subote Adventska šetnja središtem Sesveta

Foto: Muzej Prigorja

Muzej Prigorja originalnim načinom poziva Sesvećane na obilježavanje adventskih dana šetnom kroz sesvetsku povijest.



Iz Muzeja Prigorja poručuju da šetnju ne mogu započeti baš u četvrtak, 25. studenog na Svetu Katu, koja je prvi dan adventa, "pa ćemo svoju šetnju prebaciti na neradne dane, u subote predvečer: 27. studenog te 4.,11. i 18.prosinca 2021. od 17:30 sati".


"Krećemo ispred Muzeja Prigorja, a šetat ćemo Sesvetama od jednog do drugog povijesnog spomenika, uz vodstvo kustosice etnologinje Jagode Vondraček Mesar. Obećavamo da ćete čuti štošta što o svojim Sesvetama niste znali. Šetnje smo nazvali adventskima, jer ćemo razgovarati i o adventu. Život u Sesvetama i okolici određivala je s jedne strane poljoprivreda, a s druge nekoliko istaknutih industrijskih pogona, pa je stanovništvo bilo i seljačko i radničko, naime građansko, i svatko je od njih na svoj način živio adventske dane u očekivanju Božića", kažu u muzeju.   


Naslovnu fotografiju ste vjerojatno prepoznali, prikazuje današnju zgradu Muzeja Prigorja, staru kuriju, te okolna zdanja, a fotografija ispod teksta je dopisnica iz 1907. g.


MPS-5801: Fotografija ispod prikazuje crkvu Svih svetih i župni dvor zimi, snimljene iz desnog ugla. Na licu dopisnice otisnuto je ime nakladnika, Gustava Weinbergera, židovskog trgovca i poduzetnika, rodom iz Podravine, Općine Novigrad Podravski. Ne zna se točno kada su se Gustav i njegova supruga Hermina doselili, no u matičnim je knjigama zabilježeno da im se 1905. godine u Sesvetama rodilo prvo dijete, kćer Draga. Gustav je vjerojatno odmah započeo trgovački posao i izdao ovu dopisnicu za prodaju u svojoj trgovini. 



Više o temi Pozdrav iz Sesveta pogledajte na stranicama Muzeja Prigorja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account