Pavičić Vukičević obišla radove postpotresne sanacije javnih objekata u Vugrovcu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.4.2021. 15:41:50
Pavičić Vukičević  obišla radove postpotresne sanacije javnih objekata u Vugrovcu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Najviše i najteže u potresu oštećenih javnih građevina na području G.Č. Sesvete stradalo je u Vugrovcu gdje je u tijeku obnova, a radove je danas obišla Jelena Pavičić Vukičević, privremena gradonačelnica Zagreba.




Zgrada osnovne škole, ambulante i stare škole koja je danas objekt mjesne samouprave, ili kako se u narodu kaže - društveni dom, iznimno su teško stradali u prošlogodišnjem jakom zagrebačkom potresu. Stradale su i mnoge privatne kuće, a teško su oštećene obje vugrovečke crkve, posebno župna, kao i farof.  


Najveća šteta u materijalnom smislu među objektima gradskog vlasništva nastala je na zgradi vugrovečke škole koju inače u dvije smjene pohađa oko 360 učenika. Projektnim rješenjem određena je konstrukcijsko ojačanje ne samo za postojeću građevinu, nego za dizanje još jednog kata čime će od nove školske godine 2021/22, kad radovi budu završeni, svi učenici krenuti u jednosmjensku nastavu. 


"Gotovo 20 milijuna kuna uložio je grad u ovu vrlo kompleksnu rekonstrukciju s protupotresnim ojačanjem ove školske zgrade, a njenom dogradnjom ovdašnji učenici od nove školske godine krenut će u jednosmjensku nastavu čime ostvarujemo uvjete za podizanje školskog standarda ovdje u Vugrovcu", istaknula je Pavičić Vukičević prigodom posjeta radovima. 


"Vidjeli ste što je sve do sad učinjeno, neki su se zidovi morali potpuno rušiti, izgrađeno je više vrlo masivnih armirano betonskih stupova koji će držati cijelu buduću konstrukciju i vjerujem da ćemo uz završene radove u novu školsku godinu krenuti i posve obnovljeni s namještajem i priborom, jer gotovo sve nam je u potresu bilo uništeno", izjavio je uz ostalo ravnatelj škole Vladimir Vuger.


Samo stotinjak metara od škole nalazi se ambulanta Doma zdravlja Zagreb - istok, također teško stradala u potresu, pa je rad morao biti izmješten na druge lokacije, ada je u Sesvetama u zgradi Doma zdravlja. 


"Oko dvije tisuće pacijenata ove ambulante dalo nam je u obvezu njenu rekonstrukciju, što smo uz kvalitetan projekt učinili, te smo zgradu stabilizirali i ojačali, a cjelokupni radovi trebali bi biti završeni za otprilike dva tjedna, nakon čega će se ambulanta vratiti natrag u svoj poznati, ali obnovljeni prostor", izjavila je uz ostalo v.d. ravnateljica Doma zdravlja Zagreb istok Dragica Jesih.


Jelena Pavičić Vukičević potom je u središtu Vugrovca udaljenom od škole i ambulante oko pola kilometra posjetila radove obnove stare škole odnosno mjesne samouprave, koji su pri kraju, a u što je Gradska četvrt Sesvete uložila oko 1,2 milijuna kuna.  


Svako zlo za neko dobro, pa je tako sada i ova vugrovečka stara škola koju su djeca pohađala do 1962. godine od kad je proradila sadašnja škola, konačno obnovljena i ojačana. Doduše u ovom slučaju nije unutrašnjost sva obnovljena, pa slijede još uređenje podesta, pozornice, kupnja namještaja i ostaloga, a najvažnije je da je građevinski izvedena tako da bude sigurna", izjavio je novinarima Stjepan Kezerić predsjednik uoči izbora raspuštenog Vijeća g.č. Sesvete.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 7.4.2024. 17:22:56

Create Account