Piknik na Lipi Zelenih i plavih Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.6.2021. 17:56:19
Piknik na Lipi Zelenih i plavih Sesveta

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Motivirajuće događanje u obliku piknika na Lipi za suradnike udruge organizirale su Zelene i Plave Sesvete.



Po lijepom, toplom, sunčanom vremenu tridesetak suradnika udruge Zelene i plave Sesvete uputile su se na najviši vrh Sesveta, Lipu. Podno tog obronka Medvednice nalazi se Planina Donja gdje se društvo najprije okupilo kod najpoznatijih i svakako najstarijih sesvetskih stabala, lipa koje datiraju još iz pred Gupčevih vremena. 


"Pokrenuli smo u suradnji sa Šumarskim institutom iz Jatrebarskog projekt kloniranja ovih lipa a lije će jedinke, njih stotinjak za početak, imati svaka svoj certifikat, od kojih će veći dio biti poklonjen, odnosno posađen uz sesvetske vrtiće, škole, crkve i druge institucije, a pojedinci će klonirane lipe "Z Planine" moći nakon provedbe projekta i kupiti kod određenih rasadničara. 


Za prvog sponzora projekta sam se prijavio Sesvećan, ministar vanjskih poslova RH Goran Grlić Radman koji se također pridružio ekspediciji na LIpu. Pri tome je prvo razgledao u potresu oštećenu crkvu sv. Jurja u Planini Donjoj, a čija je obnova u tijeku.


Veći dio ekipe potom je doplaninario na vrh gdje ih je kod planinarskog doma HPD-a Lipa dočekala okrjepa. Dio ZIPS-ove momčadi koji se nisu mogli upustiti u poduhvat 45-minutnog penjanja, prevezli su na vrh terenskim vozilima pripadnici DVD-ova Planina Donja i Gornja Kašina, odnosno Miroslav Novosel i Tomislav Barbarić. 


"Okupili smo ovdje ljude, prije svega Sesvećane, no ima ih nekoliko i iz drugih područja grada, a koji svojim utjecajem, pozicijama, znanjem ili gospodarskom aktivnošću mogu dati jači zamah razvoju Sesveta na svim područjima, ali u suvremenom, eko-energo tehnološkom pravcu. Naravno da nam je tu najvažniji naš ministar preko kojeg su nam otvorena vrata visoke politike kako bismo mogli predstaviti naše projekte kojima namjeravamo mnogo toga pokrenuti ili već pokrenuto ojačati. Tu su danas s nama sveučilišni profesori, doktori znanosti, stručnjaci iz raznih područja, te najjači sesvetski poduzetnici. Važno nam je i to da se i oni međusobno upoznaju čime se olakšava i pojednostavljuje komunikacija u budućim zajedničkim akcijama. Vjerujem da smo ovime još osnažili našu udrugu, te dali dodatni motiv i ostalim građanima koji mogu pridonijeti boljitku naših Sesveta da nam se pridruže i uključe u naš rad, u cilju boljitka svih žitelja ovih prostor", rekao nam je tajnik Zelenih i plavih Sesveta Radoslav Dumančić.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.11.2022. 14:35:25

Create Account