Policija najavila akciju „Nadzor nedavanja pokazivača smjera“

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.5.2022. 14:54:24
Policija najavila akciju „Nadzor nedavanja pokazivača smjera“

Foto: Pixabay

Primijećeno je da na mnogim autima ne rade ili "ne rade" "žmigavci", pa će policija malo za promjenu u srijedu nadzirati taj fenomen izbjegavanja uključivanja pokazivača smjera prilikom skretanja vozila.



Mnogi savjesni vozači kivni su na one neodgovorne i nekulturne kojima je uobičajena rutina neuključivanje pokazivača smjera kada su to dužni učiniti. Mnogi će zato optužiti ponajviše vozače Mercedesa, BMW-a i Audija, međutim, primijetili smo da niti na mnogim drugim, manje skupim markama osobnih vozila žigavci ne rade. Istovremeno ima i podosta vlasnika premijum vozila koji savjesno uključuju pokazivače smjera. Dakle, nije stvar o tome tko ima kakav auto, nego isključivo o vozačkoj kulturi i kršenju propisa.


Obzirom da je ova pošast nedavanja žigavca kad je to potrebno sve veća, policija kreće u akciju nadzora.


Tako će sutra, u srijedu, 1. lipnja od 10 do 14 sati na području cijele Policijske uprave zagrebačke biti će provedena ciljana preventivno-represivna akcija „Nadzor nedavanja pokazivača smjera“  


Svakodnevnim praćenjem stanja i razine sigurnosti u cestovnom prometu uočeno je da sudionici u prometu čine razne prekršaje koji za posljedicu imaju lakše ili teže prometne nesreće. Jedan od takvih prekršaja je i nedavanje pokazivača smjera odnosno žmigavca propisan odredbama članka 44. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Samo nedavanje pokazivača smjera od strane pojedinog sudionika, može ugroziti ili dovesti u zabludu druge sudionike, koji se kreću iza takvog sudionika ili mu dolaze iz suprotnog, odnosno bočnih smjerova.

 

Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 300 kuna za prekršaj vozača koji postupi suprotno odredbama Zakona.


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.4.2024. 11:35:17

Create Account