Policija objavila preporuke za vozače na dva kotača

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.4.2019. 14:00:30
Policija objavila preporuke za vozače na dva kotača

Foto: PUZ

Zagrebačka policija objavila je preporuke za vozače na dva kotača. Upozoravaju da su prometne nesreće biciklista i motociklista ove godine, u odnosu na prošlu, u stopostotnom porastu. Kako bi se daljnje nesreće spriječile, ističu, potrebno je poštivati pravila.


Osmero mopedista i 3 biciklista prošle je godine poginulo u prometnim nesrećama u našem gradu. Ove godine lijepo vrijeme na ceste ih je izmamilo nešto ranije pa statistika bilježi 2 poginula motociklista u prva tri mjeseca. Glavni razlog nesreća je nepažnja, istaknuo je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Tihomir Svatoš i upozorio na pravila ponašanja u prometu - Motociklistima savjetujemo da prije vožnje očiste vizir kacige i pravilno ju postave, da poštuju brzinu kretanja, da ne voze slalom i da paze na sebe i druge sudionike u prometu. Biciklisti moraju koristiti prometne trake odnosno staze za bicikle. Ako nema tih staza, moraju koristiti desnu stranu kolnika, nikako nogostup. Ako biciklist ide preko pješačkog prijelaza, treba se ponašati kao pješak, sići s bicikla i gurati bicikl preko prijelaza. Ako je pak preko prijelaza označena biciklistička traka onda može biciklirati jer ima prednost.


Kako bi broj nesreća bio što manji, ističe Svatoš, potrebno je imati propisanu opremu - Prije svake sezone potrebno je provjeriti tehničku ispravnost motocikla. Što se tiče bicikala, postoje neka pravila što bicikl mora imati. To su kočnice na oba kotača, bijelo svjetlo s prednje i crveno sa stražnje strane, katadioptere na pedalama i kotačima s bočne strane te zvono. U uvjetima smanjene vidljivosti, potrebno je imati reflektirajuću odjeću danju i noću. Obaveza je i nošenje zaštitne kacige za osobe do 16 godina.


Pravila su tu da sačuvaju živote, ističe Svatoš, a za one koji ih se ne pridržavaju, tu su i kazne. Tako će za vožnju bez kacige, u pogrešnom smjeru ili po nogostupu biciklist platiti 300, a za vožnju pod utjecajem alkohola 500 kuna.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.7.2023. 16:12:57

Create Account