Popis: Sesvete manje od očekivanog broja, podaci DZZS-a zbunjujući

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.1.2022. 11:12:54
Popis: Sesvete manje od očekivanog broja, podaci DZZS-a zbunjujući

Foto: Logo popisa

Umjesto devedesetak tisuća kako su nam predviđali političari, ima nas u Sesvetama oko 74 tisuće.



Objavljeni su preliminarni podaci popisa stanovništva 2021. godine koji su vrlo zbunjujući, a u nekim segmentima i matematički netočni. No, krenimo redom. Iako su nas političari uvjeravali da u Sesvetama živi cca 90 tisuća stanovnika (što i dalje tvrdimo da nije nemoguće), popis je pokazao jednu posve drugu brojku. Doduše, pokazao je nekoliko brojki, pa sad ne znamo koja je točna, no nadamo se da će u Državnom zavodu za statistiku možda znati objasniti u čemu je greška.


Prema generalnom podatku, Zagreb ima 769.944 stanovnika. Objavljen je i popis gradskih četvrti prema kojem Sesvete imaju 71.216 stanovnika. Kada zbrojimo stanovnike svih gradskih četvrti, dobije broj 689.704. Gdje je pri tom nestalo 80.240 ljudi?


Zbrajajući sva sesvetska naselja došli smo do podatka da u Sesvetama živi 73.808 građana, no u službenom podatku izgubili su 2592 osobe. Gdje je nestao čovjek? Iako su u Državnom zavodu za statistiku rekli da su brojke podložne promjenama, čini se da je negdje nekome bio pokvaren kalkulator, jek kako objasniti greške u pukom zbrajanju, ako su one izvor objavljenih pogrešaka. 


No, kako god bilo, daleko smo od očekivanog broja kojim smo do sad baratali i vjerojatno je ova brojka od cca 74 tisuće građana Sesveta najbliže istini.  Službenoj istini!


No i s takvom smo brojkom i nadalje najbrojnija gradska četvrt. Slične su pogreške bile i u Dubravi, jer pretpostavljalo se da u Gornjoj i Donjoj Dubravi ukupno živi oko 150 tisuća stanovnika, na kraju je brojka spala na 92.582 građana. Kako se dogodila razlika od gotovo 60 tisuća ljudi između očekivanja i službenog broja, vjerujemo da će nekada netko dati relevantan odgovor.


S treće strane činjenica je da je prema ovom službenom broju građana, broj stanovnika Sesveta 2011 godine bio 70.009, te je u ovih 10 godina, prema popisu, porastao za u odnosu za 3799. 


Zanimljivo je da je u popisu iskazan broj svakog prigorskog naselja i posebno Dumovca, a sva naselja od Sesvetskog Kraljevca do Novog Brestja i sve ispod pruge svedeno je pod Sesvete koje prema tome imaju 55.439 mještana.

Prigorska naselja zajedno imaju 17.518 mještana, odnosno s Dumovcem koji iako je ispod pruge, objavljen je zasebno, vjerojatno kao staro prigorsko naselje, ima 18.369.


Najmalobrojnije naselje u Sesvetama je Drenčec sa  137 stanovnika. Mogli bismo nagađati koje je najbrojnije naselje, jer nije navedeno, no pretpostavljamo da bi to mogao biti Novi Jelkovec, a tu su još i Staro Brestje i Sesvetski Kraljevec.


Najveće prigorsko naselje je Kašina s 1427 mještana, slijede Dobrodol i Vugrovec. 


I dok većina gradskih četvrti bilježi pad broja stanovnika u odnosu na prethodni popis, u Sesvetama, uz Donju Dubravu je kakav - takav porast. 


Ovim neočekivanim brojkama dodajmo jednu zanimljivost. U Sesvetama se bilježi značajan porast broja stambenih jedinica. Obzirom da znamo kako je teško u Sesvetama naći slobodan stambeni prostor, možemo samo reći da nismo daleko od policijskih podataka koji govore o doista devedesetak tisuća građana koji obitavaju na području Sesveta, a valjda će stručnjaci moći objasniti onda razliku od broja popisanih do broja policijski evidentiranih, a to je broj s kojim smo u zadnje vrijeme često baratali.


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.2.2022. 10:46:24

Create Account