Potonula obala Vuger potoka uništila dio šetnice

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.12.2022. 9:38:58
Potonula obala Vuger potoka uništila dio šetnice

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Klizište koje se pojavilo na lijevoj obali Vuger potoka u blizini nogometnog stadiona povuklo je za sobom i dio šetnice.



Klizište koje se nedavno pojavilo na lijevoj obali Vuger potoka između nogometnog stadiona i rasadnika Hrvatskih šuma uništilo je dio obale i šetnice koja je izgrađena po toj strani obale. Na šetnici su odmah na uništenom dijelu u dužili od desetak metara postavljene pješačke prepreke i zabrana prolaska tim dijelom radi opasnosti od mogućeg daljnjeg urušavanja. Što se sada dalje čini s tim slučajem na njegovom rješavanju.



"Ubrzo nakon dojave izašla je na teren grupa predstavnika Gradske četvrti, Vodoprivrede i Hrvatskih voda kako bi prvotno snimila situaciju što se točno dogodilo, a potom da se predloži rješenje sanacije uništenog dijela obale", kaže nam Stipe Jurić, voditelj ispostave gradske uprave u Gradskoj četvrti Sesvete.


Obalu je gradila Vodoprivreda i prema njihovim tvrdnjama sve je učinjeno prema pravilima struke, te da ništa nije upućivalo na ovakav mogući scenarij. Stručnjak iz Hrvatskih voda pak je ustvrdio da se ovakvi događaji jednostavno ne mogu predvidjeti, jer ne ovise samo o padalinama, nego i o drugim faktorima, navodeći primjer kako im se sličan događaj svojedobno dogodio i na savskom nasipu koji je jednostavno bio djelomično potonuo, te da se to ubrzo riješilo.


Činjenica je da je tijekom ove jeseni bilo jako puno kiše koja je sigurno pridonijela tome, no pretpostavlja se da je tom mogao pridonijeti i potres koji je možda promijenio tok ili zatvorio neki podzemnu žilu pa je voda u pronalasku drugog puta jednostavno isprala materijal iz podnožja. 


Na dijelu gdje je urušena obala vidljivo je i oštećenje podupiruće konstrukcije obale uz dno korita. 


"Na jednom mjestu smo bili ranije upozoreni da se može nešto slično dogoditi, radi se o poziciji kod današnjeg vježbališta pokraj gimnazijske sportske dvorane, te smo tamo ugradili drenažnu cijev i na tom mjestu nije bilo problema. Također, na jednom dijelu obale je sazidana škarpa, ali ovdje ništa d sad nije upućivalo da bi se to moglo dogoditi i sada ćemo tražiti rješenje", zaključuje nam voditelj Jurić dodajući da se sada čeka prijedlog sanacije iz Vodoprivrede, kako bi se potom dogovorio cjelovit pristup rješenju. 


Vrlo vjerojatno u konačnici će Hrvatske vode zajedno s Vodoprivredom izvesti radove sanacije obale s adekvatnim tehničkim rješenjem, a potom će Gradska četvrt prići sanaciji šetnice koja je ovdje ispala kolateralna žrtva, a ne uzrok problema, kao što se to može pročitati na nekim društvenim mrežama i kao što bi to neki mediji željeli prikazati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.11.2023. 11:43:10

Create Account