Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila Gimnaziju Sesvete i OŠ Luka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.9.2019. 15:16:06
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila Gimnaziju Sesvete i OŠ Luka

Foto: Sesvete danas/Borko Samec

Povodom početka nove školske godine predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović posjetila je danas oko podneva Gimnaziju Sesvete i Osnovnu školu Luka.



Predsjednica je, kako smo doznali željela povodom početka nove nastavne godine posjetiti neku školu, a svojedobno prigodom prijema sesvetskih gimnazijalaca na Pantovčaku ostvarila uvid u dobar  vrijedan rad sesvetske gimazije. No, osobito je željela posjetiti prvašiće, pa je odabrala OŠ Luka koja je u neposrednoj blizini gimnazije. 


Pred ulazom u gimnaziju dočekao ju je ravnatelj Slavko Ivanković, a u predvorju gimnazijalci i zaposlenici škole. Predsjednica je nakon ravnateljevih riječi dobrodošlice obratila se gimnazijalcima prvenstveno kao majka istaknuvši primjer svoje dvoje djece, maturanta koji će dogodine najvjerojatnije na FER i kćeri koja je upisala prestižni Harvard. 


"Ja potječem iz vrlo skromnog područja, težačkog područja i govorili su mi da ne idem u gimnaziju, da ću pasti, neću uspjeti. Ali ja sam se zainatila i odlučila da ću dokazati da ja to mogu. I ponajprije sam zahvalna mami i tati, koji su shvaćali vrijednost obrazovanja, posebno moja mama koja je završila samo osnovnu školu, da jedino uz obrazovanje čovjek može nadići sredine i ostvariti svoje snove. Zahvalna sam im što su se žrtvovali da bih ja danas mogla biti ono što želim", poručila je predsjednica gimnazijalcima prenijevši im tako poruku da mogu biti što god žele, ostvariti sve svoje snove, ako se dobro obrazuju, ako budu marljivi i uporni.


Zadovoljstvo predsjednicinim dolaskom u školu nije krio niti ravnatelj Ivanković: "Ovo je doista veliki događaj za školu i sve nas, te velika promocija, ne samo škole, nego i cijelih Sesveta, jer predsjednica je željela na početku nove nastavne godine doći u školu i obratiti se isključivo učenicima. Vjerujte da je dobro njena ekipa pratila i provjerila škole u koje bi mogla ići, a iz mnogih, pozitivnih razloga izbor je pao na nas i našu susjednu Osnovnu školu", rekao je Ivanković dodajući kako su on i kolege tijekom posjeta porazgovarali s predsjednicom koja se zanimala funkcioniranju sesvetske gimnazije, o novoj reformi u praksi i ostalim školskim temama.


Nakon gimnazije, predsjednica je posjetila OŠ Luka gdje su je dočekala ravnateljica Marina Sabolović s mnoštvom učenika, ali i roditelja prvašića koji su danas krenuli u školu.  Ravnateljica i predsjednica također su porazgovarali o školskim temama. "Razgovarali smo o školi, školstvu, o učenicima, o svemu onome što čeka djecu u školi tijekom školske godine. Izjavila je da joj je drago što dolazi među učenike dati im podršku u cilju usvajanja što više novih znanja", rekla je ravnateljica Sabolović.


Nakon razgovora s ravnateljicom, za visoku gošću priređen je kraći prigodni program prije kojeg se predsjednica obratila djeci poručivši im da budu marljivi, da savjesno uče, jer ako budu uporni i vjeruju u sebe, moći će ostvariti sve svoje snove. 


"Tražite da vas se uvijek poštuje, poštujte i vi druge. Budite hrabri i svoji, nemojte se bojati izražavati svoje mišljenje, postavljati pitanja jer nijedno ni glupo i budite dobri prijatelji jedni drugima. Čuvajte jedni druge jer škola nije samo znanje nego i društvo, naša budućnost, a vi ste naši budući vođe, predsjednici, premijeri, možda čak i astronauti - poručila im je predsjednica ispričavši im i priču o sloniću Hortonu.


Svi nazočni u prepunom školskom predvorju  pljeskom su ispratili predsjednicu, a prvašićima će zauvijek ostati u pamćenju njihov prvi dan škole, susret s učiteljicom, spremanje knjiga u torbu, a možda se poneko od njih i prisjeti kako im je na prvi dan škole došla i neka teta kojoj su svi pljeskali.  



Video: Sesvete danas/Borko Samec

Vezane vijesti
Ažurirano: 10.3.2024. 16:09:52

Create Account