Predstavljen prijedlog Urbanističkog plana uređenja zone Badel

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.11.2018. 23:00:22
Predstavljen prijedlog Urbanističkog plana uređenja zone Badel

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Trgovački centar i neboder od 12 katova dominirat će stambeno – trgovačkom zonom Badel. 


Malobrojni, na žalost, Sesvećani odazvali su se u srijedu kasno popodne u kongresnu dvoranu Gimnazije Sesvete na javno izlaganje prijedloga Urbanističkog plana uređenja (UPU) industrijske zone Badel. No, oni koji su došli iznijeli su niz primjedbi, za koje je već sad vidljivo da bi ih predlagači mogli prihvatiti.


Bivša industrijska zona Badel je u privatnom vlasništvu, pa investitori u tom segmentu neće imati nikakvih problema i proces ostvarenja projekta trebao bi se odvijati relativno brzo. No, kako je cijeli kompleks negdašnje industrije Badel bio upravo industrijsko područje, trebalo ga je prenamijeniti u ono što investitori žele, a to je stambeno – trgovačko. A kako bi projektanti investitora imali smjernice što se gdje i kako smije i može projektirati, treba donijeti plan uređenja tog prostora, kojeg izrađuju stručni izrađivači na zahtjev određenih gradskih službi, a pod paskom javnosti na javnoj raspravi o UPU zone Badel koja je započela 14. listopada i završava 14. studenog.


Konačnu riječ o UPU zone Badel imat će Skupština Grada Zagreba koja će usvojiti ili odbaciti primjedbama građana dorađeni prijedlog UPU-a zone Badel. 


Gotovo svi sudionici rasprave pozdravili su namjeru privođenja tog prostora određenoj svrsi, no bilo je različitih primjedbi koje će biti upućene predlagaču, a to je gradski Ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada. 


Ponajviše se primjedbi odnosilo na promet, jer Sesvećani znaju sve o tom problemu o kojem nećemo ovdje trošiti prostor, tražili su mogućnost komunikacije sjever – jug prelaskom pruge što je ujedno i najbolnije, imali su primjedbe na potencijalnu veličinu tzv. šoping centra i njegovu orijentaciju u prostoru, a posebno na očuvanje vodotoka Vuger potoka u obuhvatu plana i planiranje uz njega rekreacijske staze po uzoru na onu koja se upravo počinje graditi sa sjeverne strane granice ovoga UPU-a.  


Predstavnici predlagača dobro su, čini se, shvatili prijetnju da ovaj plan bez prihvaćanja najvažnijih primjedbi izrečenih na predstavljanju plana Badela, neće biti prihvaćen u Skupštini Grada. Stoga je za očekivati da će najvažniji zahtjevi za izmjenom i dopunom iznesenog prijedloga UPU-a zone Badel ipak biti prihvaćeni, te će temeljem toga i investitor ih prilikom gradnje morati poštivati.  


Ostaje ipak malo žal što i ovaj, ali drugi strateški sesvetski planovi ne rješavaju u dovoljnoj mjeri najveći sesvetski problem, a to je prometna komunikacija sjever – jug preko pruge, jer da je ta komunikacija dovoljno dobro riješena, ne bi se u prometu događalo ovo što svaki dan gledamo u središtu Sesveta. Pruga život znači, ali u sesvetskom prometnom slučaju i zagorčava život. 


U svakom slučaju, javna rasprava o prijedlogu UPU zone Badel traje do 14. studenog do kada se u Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada primaju pisane primjedbe na ovaj prijedlog, što je ipak puno bolje, nego ga kasnije komentirati po društvenim mrežama.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.5.2023. 13:15:42

Create Account