Prigorski vinogradari proslavili Vincekovo

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.1.2019. 12:28:27
Prigorski vinogradari proslavili Vincekovo

Foto: Sesvete danas, Ivan Maljak

Članovi Vinogradarsko vinarske udruge Grada Zagreba proslavili su u subotu popodne Vincekovo.



Blagdan sv. Vinka koji pada na 22. siječnja proslavili su u subotu popodne članovi vinogradarsko vinarske udruge Zagrebačko vinogorje.  Većinu članova udruge čije je sjedište na području Sesveta čine upravo vinogradari s područja sesvetskog Prigorja, međutim ima i članova iz drugih gradskih četvrti, primjerice ovogodišnji domaćin Ivica Vincek iz Podsljemena, točnije iz Gračana - Bešići.


Proslava je održana po tradiciji prema kojoj je prvo u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla - Bešići župnik vlč. Stjepan Petika održao misu nakon koje je mnoštvo došlo u vinograd domaćina gdje je obavljen i svjetovni dio obreda. Na početku je vlč. Petika blagoslovio vinograd ujedno time i simbolično sve naše prigorske vinograde, a potom su sve nazočne pozdravili domaćin Ivica Vincek, predsjednik skupštine Udruge Marijan Tomurad, te izaslanik gradonačelnika Bandića iz gradskog Uredsa za poljoprivredu Mladen Matun.


Meštar ceremonijala izmolio je zajedno sa svim okupljenima u tom Podsljemenskom vinogradu molitvu sv. Vinku, a potom je domaćin zajedno sa svojim prijateljima, Matunom i predsjednikom udruge Stjepanom Škrapcom obredno orezao nekoliko trsova, zalio ih dobim vinom kako nam naši trseki ne bi kroz godinu žeđali, te ih nahranio špekom i kobasama ovješenima o vinogradsku armaturu.


Prigodne pjesme kao što su Trsek moj zbudi se i druge otpjevao je zbor Eko Eno udruge Prigorske sem gore list pod ravnanjem maestra Viktora Brezaka. Naravno da je cijeli događaj koji označuje početak nove vinogradarske godine, dakle početak radova u vinogradu kao što je rezidba, čišćenje vinograda pa potom popravak armature itd. nastavljen uz vinogaradske kobase, pečeni špek koji su nazočni mogli sami ispeći na vatri nataknute na drvene štapove uz domaće gračanske tamburaše. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.1.2024. 15:33:14

Create Account