Procesija na Tijelovo u Vugrovcu uobičajeno kroz središte naselja, a misa se već treću godinu ne slavi u oštećenoj crkvi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.6.2022. 12:39:59
Procesija na Tijelovo u Vugrovcu uobičajeno kroz središte naselja, a misa se već treću godinu ne slavi u oštećenoj crkvi

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Blagdan Tijelova uz svečanu misu, proslavljen je i u Vugrovcu uobičajenom procesijom kroz središte naselja, a misa već treću godinu za redom nije slavljena u crkvi, nego u šatoru pokraj farofa.
Tradicija je u Vugrovcu procesije kroz središte naselja. No, već treću godinu za redom mise, pa tako niti ova na Tijelovo ne slave se u zagrebačkom potresu teško oštećenoj crkvi, nego u šatoru postavljenom tik do župnog dvora.


I ove je godine mnoštvo vjernika pohodilo euharijsko slavlje i procesiju Vugrovcem dok su za to vrijeme vugrovečki vatrogasci regulirali promet preusmjerujući ga okolnim ulicama, a također, tradicionalno vatrogasci su nosili Nebo. 


Crkva navodno ove godine kreće u obnovu, no to je za neku drugu priču.


Misu i procesiju s uobičajene četiri postaje predvodio je vugrovečki župnik vlč. Filip Lucić kojeg su pratili svećenici Miroslav Ninčević i Majk Rušec. Što se danas slavi i što je Tijelovo?


Tijelovo  se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je neradni dan, a obilježava se svake godine na drugi dan odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa.


Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat.


Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.


Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske. Većinom su na Tijelovo svojstvene procesije oko crkve, a ponegdje, kao u Vugrovcu hoda se kroz naselje.  Kreće od crkve glavnom ulicom Augusta Šenoe, potom skreće u ulicu Matije Gupca kroz vugrovečko naselje koji se zove Kučanec (s "tvrdim" č i naglaskom na a), te se nakon kilometra i pol hodanja u povorci spušta Bregovitom natrag do crkve, odnosno i ove godine natrag do obližnjeg župnog dvora. Ovdje je uobičajeno da "Nebo" nose vugrovečki vatrogasci u svečanim uniformama, a žene odjevene u narodne nošnje vugrovečkog kraja hodajući iza Neba pjevaju za tu prigodu primjerene pjesme. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.2.2024. 11:09:52

Create Account