Proširuje se vatrogasna garaža, u DVD-u Sesvete uskoro profesionalna dežurstva

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.6.2022. 12:52:32
Proširuje se vatrogasna garaža, u DVD-u Sesvete uskoro profesionalna dežurstva

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet zajedno s predsjednikom DVD-a Sesvete Matijom Rugom položili su kamen temeljac za novu garažu.



Kamen temeljac za izgradnju nove garaže u Vatrogasnom domu DVD-a Sesvete položen je danas prije podne. Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet u društvu predsjednika DVD-a Sesvete Matije Ruge položili su kapsulu s potpisanom poveljom o izgradnji garaže koju su potom zasuli s nekoliko lopata friškog betona, pri čemu je netko veću lopatu predao zamjeniku Korlaetu.


"Kao čelnom čovjeku gradske civilne zaštite poznate su mi protupožarne potrebe ove gradske četvrti s 90 tisuća stanovnika, te u tom smislu četverosmjensko dežurstvo uskoro kreće u sklopu DVD-a Sesvete čime bi se znatno trebala poboljšati protupožarna sigurnost ovoga kraja", izjavio je Korlaet prilikom polaganja kamena temeljca.


Zlatko Križanić, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Zagreba čestitao je članovima DVD-a Sesvete na ovoj investiciji. "Ovo je jedinstven primjer kod nas spajanja dobrovoljnog društva s profesionalnim potrebama. Prema planu požarne ugroze grada Zagreba, područje Sesveta zahtijeva jednu profesionalnu vatrogasnu postrojbu. Kako do danas još nije realizirana vatrogasna ispostava JVP-a grada Zagreba, DVD Sesvete preuzet će dio tog tereta na sebe kroz profesionalno dežurstvo, dok nam u planu ostaje izgradnja profesionalne ispostave.


Predsjednik DVD-a Sesvete Matija Ruga izrazio je zadovoljstvo što su nakon godine i pol svih potrebnih radnji koliko je trajalo izdavanje svih dozvola uspjeli sve pripremiti i početi radove.


"Ovaj projekt s 80% vrijednosti financira sam DVD, a 20% su sredstva VZG-a. Zašto ovo gradimo? Pa samo u prošloj godini imali svo gotovo 140 intervencija. U prosjeku skoro svaki drugi dan hitamo na neku intervenciju, a plus toga radimo i druge stvari koje i inače rade vatrogasci na održavanju svojih prostorija, vozila i opreme, a još k tome imali smo i mnogo edukacija. Stoga je dio naših članova izrazio želju za profesionalizacijom, a kako ne bi otišli izravno u JVP, predložili smo i to je prihvaćeno da se kod nas organizira 24/7 dežurstvo profesionaliziranih naših članova", rekao nam je Ruga ističući pri to da se završetak radova očekuje za godinu dana od kada bi mogla stupiti na snagu odluka o ustrojstvu profesionalnog vatrogasnog dežurstva pri DVD-u Sesvete.


Šija Vrh i dalje ostaje u planu izgradnje vatrogasnog centra


Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet inače po funkciji prvi čovjek gradske civilne zaštite također je na svečanosti početka izgradnje nove vatrogasne garaže izjavio da ideja o izgradnji vatrogasnog centra na prostoru napuštene vojarne na Šija Vrhu nije napuštena. 


"Vatrogasni centar Šija Vrh je u planu, no njegova realizacija zahtijeva vrlo velika sredstva koja ćemo morati potražiti iz europskih izvora. To ne ide tako brzo, no dok se to ne ostvari, vjerujem da će ovakav novi ustroj protupožarne zaštite profesionalizacijom dijela DVD-a Sesvete na području Gradske četvrti Sesvete zadovoljiti osnovne potrebe", naglasio je Korlaet.


Uz Korlaeta na polaganju kamena temeljca u DVD-u Sesvete nazočila je pročelnica ureda za mjesnu samoupravu Renata Šimon, predsjednik VGČ Sesvete Stjepan Kezerić, zapovjednik VZG-a Drago Ruga,  zapovjednik JVP-a Siniša Jembrih i ostali uzvanici.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 7.4.2024. 17:22:56

Create Account