Protest u Brestju protiv prenamijene trošne zgrade društvenog doma u dječji vrtić za koji grad uzima i poštu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.11.2022. 9:41:55
Protest u Brestju protiv prenamijene trošne zgrade društvenog doma u dječji vrtić za koji grad uzima i poštu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Mještani Novog Brestja predvođeni predsjednicom Mjesnog odbora Novo Brestje oštro su istupili protiv ideje prenamijene - "Potreban nam je vrtić, ali ovo je najgora moguća ideja".



Protest u Novom Brestju protiv gradske ideje prenamijene društvenog doma i pošte koja je ustvari jedan objekt sa zasebnim prostorijama u prostor gradskog vrtića naišao je na oštro protivljenje dijela građana Novog Brestja. Tako se sinoć u društvenom domu okupilo pedesetak građana koji su došli podržati ponajprije svoju predsjednicu Mjesnog odbora Ines Sosu Meštrović koja se najsnažnije protivi takvom rješenju. U toj njenoj akciji podržali su je stranački kolege, Vinko Batinić, vijećnik u Vijeću Gradske četvrti Sesvete i Trpimir Goluža, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba.


Prvo i najvažnije, nama doista treba, nužno treba vrtić, ali ne u toj zgradi i na tom mjestu. Zgrada društvenog doma Novo Brestje zajedno s poštom potpuno je neadekvatna za prenamjenu u dječji vrtić radi svoje lokacije i starosti. Objekt nema parkiralište, nema mjesta gdje že roditelji stati s autom i na siguran način izaći s djetetom iz vozila, nema adekvatnog prostora za dječje igralište, objekt je na samoj prometnici što je vrlo opasno po sigurnost djece, izgrađen je osamdesetih godina kao "Marles" montažna kuća privremene namijene s okončanim vijekom trajanja, a obnova zgrade nema smisla niti ekonomskog opravdanja, a osim toga taj prostor nije niti u skladu s odgojnim standardom, sukus je istupa svo troje govornika na skupu koji je ujedno poslužio i kao svojevrsna konferencija za medije. 


Video isječke obraćanja govornika pogledajte na kraju članka.


Da ne bi ispalo kako su protiv samo zato da bi bili protiv, govornici su predstavili alternative ovoj ideji. Predložili su čak četiri lokacije daleko podobnije od ove prenamijene:


1. MOSTOV PRIJEDLOG ZA GRADNJU VRTIĆA:

-vrtić na Delcu. Čestica u vlasništvu Grada Zagreba 6392/1 nalazi se u zoni predviđenoj za gradnju vrtića. Veličina čestice i pristupačnost ispunjavaju sve potrebe uvjete. Gradnja može krenuti sutra ako se ima volje. Jeftinije,brže,sigurnije, dugoročno potrebnije od prenamjene doma. 




2.MOSTOV PRIJEDLOG

-Vrtić između ulice Krste Hegedušića i Miroslava Kraljevića gdje je zona namjenjena za vrtiće, ali bi Grad trebao otkupiti zemlju




3. MOSTOV PRIJEDLOG

-čestica 331/8 u ulici Emanuela Vidovića koja je u gradskom vlasništvu, nalazi se blizu postojećeg vrtića i blizu zone u kojoj je prvotno namjenjena izgradnja sličnih sadržaja. Potrebna izmjena prostornog plana.





4.MOSTOV PRIJEDLOG

-prijedlog za vrtić umjesto Mjesnog doma Novo Brestje je i prenamjena gradskog prostora u Sopničkoj.

Bila je firma Lutra unutra, sad je prazno.

Sopnička ulica 106

k.č. 2271/1

Površina 1.554 m2

zgrada 874 m2

dvorište 680 m2

vlasnik: Grad Zagreb






Priopćenje MOST-a:



Mjesni dom Novo Brestje nije adekvatan prostor za dječji vrtić


Prijedlogom Grada Zagreba o proširenju kapaciteta gradskih dječjih vrtića namjerava se prenamijeniti prostor mjesne samouprave u Novom Brestju u područni vrtić Dječjeg vrtića Sunce-Dubrava. Prostor koji se namjerava prenamijeniti ne udovoljava državnom pedagoškom standardu. U naselju koje obuhvaća dva mjesna odbora Novo Brestje i Staro Brestje već se nalaze tri područna vrtića Dječjeg vrtića Sesvete u kojoj je 16 skupina djece bez zasebne kuhinje i bez stacionirane stručne službe. Djeca koja su upisana u područne objekte također nemaju adekvatan vrtićki smještaj. Novo Brestje ima 3.600 stanovnika te sa 7.000 stanovnika Starog Brestja čini brojno i živo naselje. Osnovnu školu Brestje ove godine polazi 930 učenika što je čini jednom od većih škola u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj. 


Predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Novo Brestje Ines Sosa Meštrović naglasila je da djeca trebaju adekvatan prostor, ali lokacija Mjesnog doma Novo Brestje to svakako nije. „Pod, krov, zidovi, plinske instalacije, voda, struja, ništa ne valja. Ako se sve sruši i napravi novo osim što je dvostruko skuplje, prostor i lokacija i dalje ostaju opasni za djecu. Iako je naš Mjesni dom u lošem stanju i potrebni su popravci, on se itekako koristi za razne društvene namjene poput radionica, tribina, druženja umirovljenika i događanja udruga civilnog društva. Više od 150 sati na mjesec dom je u upotrebi. To je znatno više nego što gradske institucije generalno misle da se ovi domovi koriste. Naše naselje je živo, a djeca trebaju adekvatan prostor. Ova lokacija to nikako nije“, poručila je Sosa Meštrović. 


Želimo vrtić za svoju djecu, ali prenamjena nije rješenje!


Brojni su nedostaci zašto je ova mikrolokacija potpuno neprikladna. Jedan od njih je taj i da ne postoji mogućnost za parkiranje te će se dovoz djece u vrtić i odvoz iz vrtića odvijati na glavnoj cesti, uz autobusnu stanicu i usku ulicu koja vodi do vrtića i škole. To će dovesti do potpunog zagušenja prometa. Zelena površina oko Mjesnog doma nije dostatna za zadovoljavanje državnog pedagoškog standarda, a s obzirom na to da se nalazi uz prometnu cestu opasnost za djecu je velika. „Imamo prijedloge za nove, bolje lokacije vrtića u Starom Brestju - na njegovom zapadnom dijelu, bliže Novom Brestju. Grad Zagreb je obećao izgradnju vrtića i u Starom Brestju, na Delcu do 2025. godine. Kasni se s radovima u Kašini, a prolongiraju se i radovi na vrtiću u Sesvetskom Kraljevcu pa je teško bilo što očekivati“, rekao je vijećnik Vijeća Gradske četvrti Sesvete Vinko Batinić.


U prostoru Mjesnog doma Novo Brestje nalazi se i poštanski ured, a Hrvatska pošta ima sklopljen ugovor o najmu do lipnja 2026. godine. Više od 12.000 stanovnika koji gravitiraju toj pošti bit će izravno pogođeno ako se poštanski ured zatvori. „Aktualni problem u Novom Brestju nastao je zbog toga što gradske vlasti nemaju viziju niti jasne smjernice kamo s više stotina neupisane sesvetske djece pa se kao vatrogasna mjera uzima jedan od mjesnih domova. Pri tome bi ovaj vrtić bio bi područni - bez zasebne kuhinje, bez stacionirane stručne službe, a što je posebno zanimljivo, ovdje bi bile najmanje tri skupine matičnog vrtića, ne u Sesvetama, već iz Dubrave.  U Gradu Zagrebu i nakon žalbenog roka, ostalo je neupisano još 1.300 djece u vrtiće koje imaju sve uvjete te dodatno 2.000 onih koji na dan prijave nisu imali godinu dana“, istaknuo je zastupnik Gradske skupštine Grada Zagreba Trpimir Goluža.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 3.10.2023. 13:35:30

Create Account