Razgovor s povodom: Sesvećan Pavel Potočki osmislio elektronski boks (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.1.2019. 14:28:48
Razgovor s povodom: Sesvećan Pavel Potočki osmislio elektronski boks (video)

Foto: Sesvete danas, Željko Glojnarić Žac

Boks je jedan od najpopularnijih svjetskih sportova, a kako bi se svi njime mogli baviti bez ozljeđivanja i fizičkih posljedica, Sesvećan Pavel Potočki osmislio je kombinaciju sporta i zabave- elektronski boks.


Pavel Potočki je pravi domaći Sesvećan, rođen je ovdje, cijeli život živi u samom središtu naselja do mirovine se bavio komercijalom, po struci je inženjer sigurnosti, a već je nekoliko godina u mirovini. Bavi se inovacijama, a svojedobno mu je sinula ideja o elektronskom boksu, svojevrsnom hibridu elektronske igre i boksa kao sporta. U Forumu, njegovom omiljenom kafiću porazgovarali smo o ostvarenju te njegove ideje.


"Ma pratim ja boks već dugi niz godina, uostalom radi se o jednom od najpopularnijih svjetskih sportova, međutim svjestan sam da mnogi mladi koji bi također željeli se okušati u njemu, boje se boli i ozljeda. Naravno da je bez toga pravi boks nezamisliv, međutim, zašto ne osmisliti neki vid boksa u kojem kontakt ne bi trebao biti bolan, a elektronika bi upisivala dobre udarce i zbrajala bodove", govori nam uz kavicu naš domaćin čijeg pokojnog brata Zlatka, slikara, mnogi dugopamteći ljubitelji umjetnosti i Sesvećani jako dobro znaju ili poznaju njegov opus. 


Na ideju o osmišljavanju elektroničkog boksa potaknuli su ga unuci koji su jednom prigodom stavili na glavu motorističke kacige roditelja i počeli boksačku igru. "Upravo me to potaklo da počnem razmišljati o varijanti boksa bez ozljeda i boli, dakle sigurnost na prvom mjestu, ali da opet postoji i fizička aktivnost, te vještina koja treba u pobjedi doći do izražaja. Ovdje nema suca, elektronika nepogrješivo bilježi bodove i proglašava pobjednika", objašnjava nam naš sugovornik svoju osnovnu ideju koja je već mnogima dana na uvid. 


Elektronički boks je novina u svijetu i za sada nigdje ne postoji ništa slično. Stoga nije čudo da je Potočki nakon izrađenih prototipova njime osvajao nagrade na mnogim svjetskim izložbama inovacija. Napravio je kacige i štitnike za tijelo sa senzorima, te displejima na vrhu kacige na kojima se može očitavati broj zadanih udaraca ili tijek meča. 


"Brojne su svjetske izložbe gdje su organizatori bili oduševljeni idejom, o čemu svjedoče ove ovdje medalje i priznanja koje sam donio kako bi mogao potkrijepiti svoje riječi, pokazuje nam Potočki zlatne medalje i priznanja, dodajući kako je jedna od najvećih takvih nagrada osvojena u Rusiji, gdje mu je gradonačelnik Moskve tom prigodom uručio pehar. 


Na Tajvanu je, pak dobio čak i novčanu nagradu. "Osvojio sam tamo 3.000 dolara. Naravno ne američkih, nego njihovih što je vrijednost otprilike jedne malo obilnije i skuplje večere, međutim veselio sam se i tom. 


Sada je u potrazi za proizvođačem, što će u našoj zemlji biti jako teško izvesti iako je u međuvremenu porazgovarao s Dok-ingom pokoji je pokazao zanimanje, međutim još uvijek nema odgovora.


Na posljednjoj izložbi inovacija na kojoj sam sudjelovao, u Americi, izuzetno zanimanje pokazao je sin negdašnje profesionalne boksačke zvijezde Georga Foremana, Freed koji je eksplicitno rekao da ova ideja ima veliku iskoristivost u Americi, da bi on to prodavao, ali ga ne zanima proizvodnja. 


Nakon ove izvrsne ideje i njenog razvoja koji je još uvijek u tijeku Pavel Potočki je je sad došao pred gotovo nepremostiv problem, proizvodnja. Pitali smo ga zašto to ne da u Kinu, oni bi s time osvojili svijet, tamo se, za razliku od nas sve proizvodi i sve je isplativo, no ostali smo bez odgovora samo s kimanjem glave u smislu nevjerice, zašto je to kod nas tako. 


U svakom slučaju, nadajmo se da će naša, ili ako ne naša, onda ono nečija tuđa industrija prepoznati dobru priliku i znatno na njoj zaraditi.  Gospodinu Pavlu želimo puno sreće s nastavkom nevjerojatne priče o elektronskom boksu. 


Video: videostudiozac

Vezane vijesti
Ažurirano: 2.1.2024. 11:21:04

Create Account