S novim vodstvom u nove pohode: HPD Lipa poziva na pohod od Sesveta do Lipe

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 11.1.2018. 18:28:41
S novim vodstvom u nove pohode: HPD Lipa poziva na pohod od Sesveta do Lipe

Foto: HPD Lipa, trasa pohoda

HPD Lipa najavljuje planinarski zimski pohod od središta Sesveta do Lipe na Medvednici. 


Prvim okupljanjem većeg broja članova HPD „Lipa“ na Sveta tri kralja u planinarskom domu na Lipi, započela je ova planinarska godina 66 godina starog sesvetskog planinarskog društva. U prosincu je Društvo dobilo novog predsjednika, Darka Motika, nakon pet godina uspješnog vođenja Zdravka Bartolića. Unutar Društva koje broji više od 250 aktivnih članova - od predškolske djece do ljudi starijih od osamdeset godina, djeluju tri sekcije koje članovima ove godine nude više od 70 izleta po Hrvatskoj te okolnim, planinama bogatim državama. Izleti su u rasponu od šetnja po prigradskim brdima pa do Velebita, Dinare, Alpa .... Društveni rad se može pratiti na web stranici: www.hpdlipa.hr i facebook stranicama društva i sekcija.

Za ovu nedjelju, 14. siječnja, iz planinarskog društva "Lipa" najavljuju HORVATOV POHOD, već tradicionalni zimski planinarski pohod s hodanjem od središta Sesveta do planinarskog doma na Lipi. Pohod se organizira po 16. puta, a od 2016. godine posvećen je preminulom dugogodišnjem članu, predsjedniku i idejnom začetniku zimskog pohoda, Ivanu Horvatu. Okupljanje planinara je do 8.30 sati kod spomenika Hrvatskim braniteljima na raskrižju Zagrebačke i Bistričke ulice. Do sada su se najavili planinari iz Varaždina, Čazme, Ogulina, Zaboka, Samobora i brojnih zagrebačkih planinarskih društava.

Od spomenika se hoda markiranom planinarskom stazom kroz šumu Divjača, nadamo se uskoro uređenom sesvetskom parku kako se to planira projektom Zelene i plave Sesvete. Nakon blagog uspona šumom, središnji dio je hodanje kroz sela sesvetskog podsljemenskog područja dok je završni dio klasičan, malo strmiji planinarski uspon od oko 60 minuta do doma na Lipi. Za pješačenje je potrebno oko 4,5 sati, pri čemu se svladava visinska razlika od 590 m. Staza je srednje teška i nije za početnike. 

Na polovici puta, u kući prijatelja „Lipe“ Peje, sve sudionike čeka besplatna okrjepa: čaj, kuhano vino, kolači ... pri čemu će organizator rado zaprimiti dobrovoljni prilog. Doček gostiju u planinarskom domu pripremaju i domari s već uobičajenim planinarskim jelima.

Nakon višesatnog hodanja nagrada će biti duhovna okrjepa koju će im pružiti vlč. Filip Lucić, župnik iz Vugrovca, služeći sv. misu u kapeli Hrvatskih mučenika s početkom u 14.00 sati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account