Sesvete danas popodne ponovo najzagađeniji dio grada

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.8.2021. 18:42:11
Sesvete danas popodne ponovo najzagađeniji dio grada

Foto: Pixabay

Automatska mjerna postaja za praćenje kvalitete zraka u Ninskoj ulici danas je upozorila na štetno prekoračenje PM čestica koje mogu izravno utjecati na zdravlje.



Danas u 17 sati automatska mjerna postaja za praćenje kvalitete zraka u Sesvetama smještena u Ninskoj ulici objavila je drastično prekoračenje vrijednosti lebdećih PM čestica. 


Tako je vrijednost PM 10 čestica bila 50.5 µg/m3 što je iznad maksimalno dopuštenih 40 µg/m3, a vrijednost PM2 čestica bila je 35,5 µg/m3 dok je maksimalna prihvatljiva vrijednost 20 µg/m3.


Zanimljivo da je i na nekim drugim mjernim postajama u Zagrebu bilo povišenih vrijednosti, no radilo se o prizemnom ozonu, dok su ostale vrijednosti bile unutar tolerancija. U Sesvetama vrijednost prizemnog ozona nije prelazila dopuštenu granicu. 


Nakon nekoliko dana bez onečišćenja, danas ponovo visoke vrijednosti koje srećom s dolaskom večeri polako padaju.


Zatražili smo o ovim visokim vrijednostima u Sesvetama komentar stručnjaka iz NZJZ "Dr. Andrija Štampar" koji ćemo objaviti čim nam pristigne. 


Obzirom da očito nije riječ o povremenom ili izoliranom slučaju, jer činjenica je da je tijekom cijelog srpnja gotovo svakodnevno najproblematičniji zrak bio upravo u Sesvetama, bilo bi dobro i da lokalne vlasti zatraže službeno očitovanje od spomenute gradske zdravstvene institucije, te da se pokuša utjecati na rješenje tog problema. 






Vezane vijesti
Ažurirano: 1.7.2022. 15:30:57

Create Account