Sesvetska 144. brigada Hrvatske vojske dobiva "svoj" park

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.3.2022. 12:13:11
Sesvetska 144. brigada Hrvatske vojske dobiva "svoj" park

Foto: Geoportal

Prostor kod raskrižja Zagrebačka /Bistrička na kojem je spomenik u ratu poginulim Sesvećanima dobit će naziv Park 144. brigade Hrvatske vojske.




Vijeće Gradske četvrti Sesvete na sjednici u srijedu navečer jednoglasno je usvojilo prijedlog koji će biti upućen Skupštini Grada Zagreba za imenovanjem današnjeg prostora oko spomenika u ratu poginulim sesvetskim braniteljima. 


Prijedlog je bio da se taj prostor nazove trgom, međutim, kako nema obilježje trga, a spomenika ima podosta zelene površine, odlučeno je da se predloži nazvati ga u spomen na sesvetsku ratnu brigadu koja je sudjelovala na mnogim bojištima u Hrvatskoj, prije svega na Banovini i potom i na južnom bojištu. 


Imenovanje javnog prostora na području Grada u isključivoj je ingerenciji gradske skupštine, no prijedlog je otišao iz Sesveta i vjerujemo da neće biti protivnika toj ideji. 



Na sjednici je također bio iznijet prijedlog o imenovanju danas bezimene ulice koja je u potpunosti napravljena sa svom infrastrukturom uključujući i javnu rasvjetu, a nalazi se zapadno od sajmišta, od Industrijske ceste prema pruzi, između sajmišta i Sljemena. Prijedlog je stranke Možemo bio da se nazove po ugarsko-hrvatskom kralju Matijašu Korvinu koji je Sesvetama 1475. dodijelio pravo održavanja tjednih i godišnjih sajmova što je potaknulo još veće sajmovanje u Sesvetama. To je, kako je obrazloženo, bio savjet Muzeja Prigorja, a to bi imenovanje činilo poveznicu ulice i sajmišta. Vijeće ipak nije prihvatilo taj prijedlog, čini se da nije niti odbilo, ostalo je to sve malo u zraku nedorečeno, tek je odgođena odluka o donošenju službenog prijedloga imenovanja spomenute ulice.


Sesvetski kraljevski sajam


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.12.2023. 12:01:00

Create Account