Sesvetska brigada dobila svoj trg na mjestu njenog najvećeg stradavanja na Banovini

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.10.2022. 14:35:36
Sesvetska brigada dobila svoj trg na mjestu njenog najvećeg stradavanja na Banovini

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Četvorica pripadnika 144. brigade HV-a Sesvete poginula su, a mnogo ih je što teško, što lakše ranjeno u naselju Slana,  za vrijeme Domovinskog rata.



Udruga veterana 144. brigade predložila je, a Grad Petrinja prihvatio da se prostor koji postaje novi trg u naselju Slana u čijoj su blizini i poginuli, te ranjeni pripadnici sesvetske brigade, nazove Trgom 144. brigade Hrvatske vojske Sesvete.


Tom prigodom u subotu je upriličen posjet članova Udruge području kojeg su branili, od Nebojana sve do Glinske Poljane gdje su i dočekali trenutak hrvatskog međunarodnog priznanja.


Trg je svečano otvoren u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, a uz njega nazočili su saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Sabora RH Ante Deur, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić,  gradonačelnica Petrinje, saborska zastupnica Magdalena Komes, predsjednik Gradskog vijeća Petrinje Robert Polanščak, izaslanica predsjednika VGČ Sesvete Katarina Petrović i predsjednica MO Glinska Poljana- Slana-Vratečko Višnja Jerman. 


Uz navedene nazočnima su se obratili predsjednik Udruge veterana 144. brigade Marko Bošnjak i prvi ratni zapovjednik brigade Branko Podolar. Uz veterane sesvetske brigade, svečanosti su nazočili i pripadnici II gardijske brigade Gromovi koji su također branili ovo područje zajedno s pripadnicima domobranskih postrojbi s područja Banovine čiji su predstavnici također nazočili događaju. Trg je blagoslovio don Paško Glasnović, rektor svetišta Majke Naših Stradanja u Gori i župnik ove župe u blizini Petrinje, a čiju je crkvu neprijatelj srušio u ratu, da bi nakon njene rekonstrukcije teško stradala u potresu i čeka obnovu.


Prigodan program na svečanosti izveli su članovi KUD-a Dragutin Domjanić Vugrovec. Prethodno su sesvetski veterani zastali na ulasku u Glinsku Poljanu, mjestu gdje su četnici mučki ubili 17 mještana - civila, većinom staraca, a gdje je podignut spomenik. Tu su položeni vijenci i zapaljene svijeće. 


Domaćini su gostima iz Sesveta i uzvanicima priredili lijep doček u društvenom domu Glinska Poljana gdje su domaćinima i uzvanicima u ime sesvetskih veterana uručene zahvalnice.


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.1.2024. 9:16:07

Create Account