Sesvetsko sajmište obnovljeno do pola, a kad će u cijelosti, ne zna se

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.3.2022. 14:02:57
Sesvetsko sajmište obnovljeno do pola, a kad će u cijelosti, ne zna se

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Planirana je potpuna obnova sesvetskog sajmišta, no do sad je odrađeno samo pola investicije, a kad će taj prostor biti uređen u cijelosti i hoće li uopće, ne zna se.



Nakon dugogodišnjeg nagovaranja pokojnog gradonačelnika Bandića, Sesvećani su konačno bili isposlovali uređenje sesvetskog sajmišta na kojem sajmovanje ima 7 desetljeća dugu tradiciju. Prostor već podosta derutan i zapušten vabio je već mnogo godina za dostojnom obnovom koja je započela krajem 2020. godine, u jeku pandemije. 


Investirano je podosta sredstava u novu infrastrukturu, položena je na sajmištu nova vodovodna i kanalizacijska mreža, provučeni elektro energetski kablovi, postavljen je i javni WC, te preasfaltirani dijelovi prostora za hod kupaca, kao i iscrtane površine za štandove.


Plan je bio da se još stara ulica s ugostiteljskim kučicama nalik autobusu iz filma "Tko to tamo peva" preseli na novu lokaciju gdje je postavljena sva potrebna infrastruktura za moderno ugostiteljstvo, te je planirana nabaja tipskih ugostiteljskih kučica suvremenog izgleda. Prostor koji bi se oslobodio od sadašnjih ugostitelja, uredio bi se, na jednom dijelu bi se napravila i pozornica, te se sve prenamijenilo za mnogobrojne programe koji bi se mogli odvijati na tom prostoru, a poneki su se ne tako davno i dovijali u Sesvetama. Time bi se dobio novi prostor za javne i društvene potrebe u izvansajmeno vrijeme, što bi značajno moglo obogatiti sesvetski javni život. 


"Takav plan zacijelo bi omogućio i privatnu inicijativu, siguran sam da bi se javili mnogi s raznoraznim idejama kako oplemeniti taj prostor za javnu namjenu, a na korist i radost građana Sesveta i svih gostiju naše gradske četvrti", kaže nam Zdenko Tolić, dugogodišnji voditelj sesvetskog sajmišta koji je dugo godina čekao uređenje, pri tom smišljajući potencijalno nove sadržaje.


"Tradiciju trebamo očuvati, ne samo Sesvete, nego i cijeli ovaj sjeverozapadni dio Hrvatske dolazi ovamo. Baš nekako kad smo završili prvi dio uređenja došla je nova vlast od koje još nismo doznali što smjeraju, a to me stvarno žalosti", zaključuje Tolić.


"Razgovarali smo s novom voditeljicom Gradskih tržnica koje gospodare sesvetskim sajmištem, međutim rekla nam je da ove godine ništa, a na godinu će se vidjeti. Inače za ugostiteljske kučice već je bio pokrenut proces javne nabave, no bila je pristigla samo jedna ponuda čiji je iznos bio 30% veći od procijenjene vrijednosti, pa se to nije moglo uklopiti, a u međuvremenu je došlo do promjene vlasti i ne znam što će sad oni odlučiti", odgovorio nam je na pitanje i sajmištu predsjednik VGČ Sesvete Stjepan Kezerić uz napomenu da gradska četvrt ne sudjeluje svojim sredstvima u toj obnovi, niti to za sada može.


Na posljetku uputili smo pitanje o situaciji sa sesvetskim sajmištem u Ured gradonačelnika odakle je ono proslijeđeno u Holding od kojeg smo upravo primili odgovor kojeg prenosimo u cijelosti:


Plan poslovanja i investicija Zagrebačkog Holdinga u ovoj godini fokusiran je na financijsku stabilizaciju sustava, koja je nužna nakon višegodišnjih izrazito negativnih trendova u poslovanju. Također, u tijeku je izrada strategije restrukturiranja i revitalizacije svih postojećih lokacija Tržnica Zagreb.


Kompleks Sesvetsko Sajmište velika je lokacija, sa dugom tradicijom postojanja, u čije uređenje su uložena značajna financijska sredstva. Primarni cilj kod definiranja buduće poslovne strategije za Sajmište je bolja iskorištenost kapaciteta lokacije, koja je trenutno u punoj funkciji samo jedan dan u tjednu (sajam četvrtkom), a što će svakako uključivati i definiranje održivog plana i dinamike investicija u slijedećim godinama.


Dakle, prema odgovoru i dalje ne znamo što će biti s napola uređenim prostorom na kojem se četvrtkom odvija sajam, a čini se da za sada još nitko o tome ne zna ništa. Nadajmo se samo da neće, kako su neki to željeli, na ovaj naš sesvetski prostor preseliti Zelenu tržnicu što bi, kako nam kažu poznavatelji situacije, "taj osebujni folklor Zelene tržnice unakazio, a u konačnici i uništio čuveni Sesvetski sajam".


Pomalo nam se čini da još uvijek mentalno živimo u socijalizmu i očekujemo da neka komisija ili komitet nešto odluči, umjesto da jednostavno prilagodimo prostor i uz određeno usmjerenje predamo ga na korištenje privatnoj inicijativi koja bi itekako znala prostor sajmišta iskoristiti u cijelosti, na dobrobit i korist cijele zajednice.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.4.2024. 15:37:01

Create Account