Sesvetsko Vijeće: Novac od mjere roditelj-odgojitelj preusmjeriti u sesvetske dječje vrtiće

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.11.2021. 11:04:51
Sesvetsko Vijeće: Novac od mjere roditelj-odgojitelj preusmjeriti u sesvetske dječje vrtiće

Foto: Teh-gradnja

Trenutačno je 191 neupisano dijete u sesvetske vrtiće, nakon ukidanja mjere očekuje se do 800 novih zahtjeva za vrtićem, uštedu od 300 milijuna kuna preusmjeriti u sesvetske dječje vrtiće.



Na preksinoćnoj sjednici Vijeća G.Č. Sesvete svi nazočni vijećnici podržali su ideju o potrebi hitnog realiziranja programa izgradnje dječjih vrtića u Sesvetama, kako onih koji su već u postupku kao Sesvetski Kraljevec i Kašina, pa do onih čije bi projekte tek trebalo započeti. 


Stoga je donesen zaključak kojeg prenosimo u nastavku:


VGČ Sesvete traži hitno povećanje kapaciteta dječjih vrtića na području Sesveta, s obzirom na sljedeće činjenice:

1. 2021. godine ukupno je odbijen 191 zahtjev za upis djece u dječji vrtić na području Sesveta;

2. prestankom i revidiranjem demografske mjere roditelj-odgojitelj (ukoliko se prijedlog prihvati) nakon 01.05.2022. povećat će se pritisak na dječje vrtiće, posebice u Sesvetama gdje će broj zahtjeva za upis djece, koja su bila obuhvaćena mjerom roditelj-odgojitelj, u dječje vrtiće na području Sesveta iznositi 500-800.


Za rješavanje problema kapaciteta dječjih vrtića na području Sesveta, VGČ Sesvete predlaže sljedeća rješenja:

1. ubrzavanje postupka izgradnje dječjih vrtića u Kašini i Sesvetskome Kraljevcu

2. stavljanje u funkciju gradskih objekata, prostora i zemljišta na području Sesveta, koje je potrebno prenamijeniti, proširiti ili dograditi kako bi se udovoljilo uvjetima za postojanje područnih dječjih vrtića – Dom zdravlja u Adamovcu, Područna škola u Belovaru, Područna škola u Cerju

3. planiranje i pokretanje pitanja izgradnje novih dječjih vrtića na područjima mjesnih odbora gdje postoji velika potreba izgradnje i gdje gravitira velik broj stanovnika:

a) Soblinec – gravitira 15-18 mjesnih odbora i 10-12 tisuća stanovnika;

b) Staro Brestje – na području Starog i Novog Brestja živi 12-14 tisuća stanovnika te postoje tri objekta dječjeg vrtića sa 16 odgojnih skupina (od toga 12 u područnome vrtiću Novo Brestje);

c) Sesvetska Sela i Sesvetska Selnica – na tome području živi 8-9 tisuća stanovnika i postoji objekt dječjeg vrtića u Sesvetskim Selima sa 8 odgojnih skupina.



Vezane vijesti
Ažurirano: 9.2.2024. 10:47:47

Create Account