Srpanj u Zagrebu ekstremno topao, kiše je bilo u skladu s prosjekom

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.8.2022. 11:53:40
Srpanj u Zagrebu ekstremno topao, kiše je bilo u skladu s prosjekom

Foto: DHMZ

Prosječna temperatura u srpnju je na području Zagreba bila 2,5 st. C viša od prosjeka, količina kiše u skladu s prosjekom.




Državni hidrometereološki zavod objavio je ocjenu stanja klime za srpnja ove godine na području Hrvatske. Područje Zagreba zajedno s dijelom Zagrebačke županije, kao i dijelom Zagorja b ili su ekstremno topli. Zagreb se prosječno zagrijao 2,5 stupnja Celzija iznad normale, odnosno višegodišnjeg prosjeka, a na Puntijarki je temperatura bila čak 2,7 stupnja iznad normale.


Zanimljivo je da je pri tom količina izmjerene oborine za područje Zagreba ocjenjena prosječnom. Naime, prema izmjerama palo je 81 litra kiše na četvorni metar što je u litru točan višegodišnji prosjek. Međutim, na kišomjeru u Sesvetama (Vugrovcu), doduše amaterskom, izmjereno je u srpnju samo 50,8 litre kiše na četvorni metar, što je daleko ispod prosjeka od 81 litre.

 

Činjenica je da je puno više kiše na zagrebačkom području palo u zapadnom dijelu grada, nego istočnom, no za cijeli grad se računa prosjek cjelokupnog teritorija. 


Inače, u većem dijelu kontinentalne Hrvatske, te dijelovima obalne Hrvatske i otoka vladala je suša u kategoriji - sušno. Vrlo sušno bilo je na širem području Slavonskog Broda i okolici Križevaca, a ekstremno sušno zabilježeno je na samom području Križevaca gdje je u cijelo srpnju palo samo 24 litre kiše.


Što si tiče temperature, uz navedeno naše područje, ekstremno toplo bilo je na većem dijelu priobalja, a u ostali dijelovi zemlje ocijenjeni su kao vrlo topli izuzev varaždinskog i međimurskog područja gdje je porast temperature bio ipak nešto blaži, pa je srpanj ocijenjen - topao, što je nešto malo iznad uobičajenog prosjeka za to područje.


U srednjoročnoj prognozi za ovaj kolovoz meteorolozi također predviđaju temperature nešto iznad normale, no neki temperaturni rekordi ipak su manje izgledni.


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.4.2024. 8:36:28

Create Account