Stari bunar gubi bitku s vremenom

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.9.2020. 10:56:57
Stari bunar gubi bitku s vremenom

Foto: Sesvete danas

Negdašnji javni zdenec uz Vuger potok uskoro bi trebao nestati.




Tko zna koliko je stoke tu dolazilo na pojenje iz kopanje  koja je nekada bila uz bunar pored Vuger potoka, a u koju su vrijedni seljaci grabeći vodu iz zdenca nalijevali kako bi im se blago napilo vode. 


Možda su nekad davno i ljudi iz njega pili vodu, međutim prema pričanju starijih Vugrovčana otprilike od pedesetih godina koristio se uglavnom za stoku. Nitko ne zna koliko je star i tko ga je tu iskopao i izgradio nadzemnu betonsku krunu i kopanju. Dugo više ne služi ničemu, jer se i stoka koje sada nema više uz ovaj vodotok još nekoliko zadnjih desetljeća prošlog stoljeća nije vodila na ispašu, nego ih se hranilo i napajalo u štalama.


S vremenom se zbog njegova neodržavanja izgubila  voda, a prepušten vremenu bunar je zarastao, priroda je nadjačala i beton, a uskoro će na tom mjestu biti izgrađena manja cesta zbog koje će i ovo što je ostalo od zdenca biti maknuto. Preko njega će prolaziti ljudi, nesvjesni da prelaze preko točke koja je nekada nekome život značila. 


Neke bogatije države i gradovi (ili civiliziranije) možda bi pokušali očuvati ovaj simbol povijesti, kamenčić u mozaiku o načinu života ovog kraja za buduća pokoljenja. Ovako tek fotografijama ostataka starog zdenca možemo barem djelomično na tom mjestu zaustaviti vrijeme.


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.4.2023. 20:52:06

Create Account