Šterc sinoć u Sesvetama: Svima su puna usta demografije, ali nitko ne čini ništa za zaustavljanje negativnih trendova

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.11.2022. 9:22:41
Šterc sinoć u Sesvetama: Svima su puna usta demografije, ali nitko ne čini ništa za zaustavljanje negativnih trendova

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Demograf Stjepan Šterc opleo na sinoćnjoj tribini u Sesvetama po svim mogućim vlastima: Nitko nije učinio niti ne čini ništa na zaustavljanju negativnih demografskih trendova u Hrvatskoj, jedini je nešto pokušao Bandić, no i to je bilo manjkavo.




Najpoznatiji hrvatski demograf Stjepan Šterc, profesor na Hrvatskim studijima koji vodi kolegij demografije, gostovao je na sinoćnjoj tribini u Sesvetama koji je u svom prostoru organizirala udruga Zelene i plave Sesvete. Šezdesetak posjetitelja što je u odazivu za Sesvete izvrsno sa zanimanjem su slušali iznošenje činjenica i argumenata koji je kao iz rukava tresao čovjek koji je mnogim hrvatskim institucijama i Vladama predlagao demografske mjere koje nikada nitko nije usvojio osim jednoga.


"Jedini političar koji je u rukama imao stvarnu vlast, a koji je akceptirao moje argumente za izuzetnom potrebom hitne demografske obnove bio je pokojni gradonačelnik Milan Bandić koji je mi je na prvu rekao da će Zagreb krenuti s demografskim mjerama. I uveo je mjeru Roditelj odgojitelj koja se pokazala relativno učinkovitom, međutim i ona je imala dosta svojih manjkavosti, tako da je za sada cjelokupna potreba demografske obnove u Hrvatskoj završila samo na tom pokušaju", uz ostalo je rekao Šterc.


Dodao je da do sad nitko na vlasti, a bile su sve političke opcije parlamentarnog spektra, nisu se sustavnije željele uhvatiti u koštac s najvećim problemom Hrvatske, demografskim propadanjem, zbog kojeg smo u velikoj opasnosti da za možda već stotinjak godina gotovo pa nestane Hrvata iz Hrvatske, a u prilog tome govori podatak da nas je u odnosu na prethodni popis iz 2011. godine čak 400 tisuća manje.


Šterc tvrdi da u svijetu postoje modeli za spas od propadanja nacije, a primjer tome su države Irska i Izrael čijih etničkih građana živi daleko više izvan njihovih država. Treća zemlja u svijetu čijeg stanovništva ima više po svijetu negoli u vlastitoj domovini je Hrvatska i Šterc upravo na primjerima ovih dviju država vidi mogućnost stabilizacije demografskih promjena. 


"Ne trebamo izmišljati toplu vodu, samo primijeniti postojeće modele, a zašto to ne činimo pitajte one koji odlučuju", rekao je Šterc.


Dodao je da novaca za to sigurno ima, odnosno da ulaganje u demografsku obnovu nije trošak nego investicija za spas našeg naroda i države.


Tribinu koja je na fb stranici Zelenih i plavih Sesveta prenošena uživo možete pogledati ovdje.



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account