Tomašević: Voda i kanalizacija svim Zagrepčanima do kraja 2028. g.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.2.2023. 17:05:05
Tomašević: Voda i kanalizacija svim Zagrepčanima do kraja 2028. g.

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Gradonačelnik Tomašević na današnjoj je konferenciji najavio sustavno rješavanje vodoopskrbe i odvodnje na cjelokupnom gradskom području.




Čak 97% Zagrepčana ima pristup javnom vodovodu, nešto manje odvodnji, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare koja je danas održana na gradilištu budućeg Dječjeg vrtića Zrno u Ivanjoj Reki. No, oni koji su u onih 3% bez vodovoda i gotovo 15% Bez kanalizacije taj statistički podatak baš ništa ne znači.


No, ovaj put optimistično zvuče potom izgovorene gradonačelnikove riječi da je projekt dovođenja vode i kanalizacije na gotovo svih stambenih objekata u Zagrebu i ne samo stambenih, nego i većine vikend objekata na gradskom području u punom jeku. 


"U tom smislu projekt "Zagreb" koji bi trebao biti završen do 2028. godine u realizaciji je projekt od milijardu i 800 milijuna kuna, za što je potrebno osigurati 30% sredstava od strane samog Via kako bi mogli povući taj novac upravo za proširenje vodoopskrbne mreže", rekao je gradonačelnik posebno pri tom izdvajajući podsljemensku zonu i Brezovicu, ne apostrofirajući pri tom same Sesvete no iz konteksta se dalo razabrati da se projekt koji bi trebao dovesti vodu i kanalizaciju gotovo do svih stambenih i većine vikend objekata na gradskom području odnosi i na same Sesvete.


Cijeli projekt prema sadašnjim bi procjenama mogao koštati milijardu i 800 milijuna kuna, baš se u kunama izrazio gradonačelnik, a europsko financiranje se može ostvariti nakon što Vodoopskrba i odvodnja (VIO) osigura 30% projiciranog iznosa investicije. 


"U tom smislu već sam rekao da svi građani grada Zagreba bez obzira gdje žive imaju javnu odvodnu i vodoopskrbu i projekt "Zagreb" je ključan za to. Da bi mogli taj projekt realizirati dio toga jest i ovo povećanje cijena koje ide od 1. ožujka rekli smo da 15% povećanja cijene vode je nužno kako bismo došli do tih četiristotinjak milijuna kuna koji su potrebni za financiranje od 30%, a 70% će biti iz europskih fondova.", rekao je gradonačelnik Tomašević dodajući da će to biti najveće ulaganje u zagrebačku vodoopskrbu u posljednjih nekoliko desetljeća.


Što je još gradonačelnik rekao o toj temi pogledajte u videozapisu s današnje presice.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 12.4.2024. 14:25:04

Create Account