Traži se hitno rješenje za parkirališni problem na Selčini, znaju se i parcele

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.1.2022. 11:58:48
Traži se hitno rješenje za parkirališni problem na Selčini, znaju se i parcele

Foto: Zg Geoportal, Mario Spajić

Već dugo je poznat problem nedostatka parkirališnih mjesta na Selčini, a kulminirao je krajem prošle godine uzbunom stanara radi naplate kazni za krivo parkiranje.



Kako? Kamo? Ne možemo parkirati svoja vozila na naše balkone, a nemamo gdje drugdje, zašto nam onda lijepe kazne? Samo su neka od pitanja koja su tada postavljali stanari nekoliko zgrada na Selčini, jer, zbog nedostataka parkirališnih mjesta, mještani ostavljaju svoja vozila parkirala uz prometnicu ili na pločnicima, odnosno na tzv. "zelenim" površinama na kojima odavna nema zelenila.


Nastojeći nešto poduzeti po tom pitanju, vijećnici M.O. Gajišće usvojili su zaključak kojeg su poslali u Vijeće gradske četvrti (VGČ) Sesvete, a na sjednici ga je predstavio vijećnik Vinko Batinić.


U nastavku prenosimo zaključak M.O. Gajišće:


 Zaključak o hitnosti rangiranja VGČ na goruće probleme s parkiranjem u Sesvetama

Na inicijativu i potporu svih vijećnika, kao zaključak s 5. sjednice VMO Gajišće, prema VGČ Sesvete otišao je prijedlog da se u Program građenja i održavanja komunalne infrastrukture grada Zagreba u 2022. godini uvrsti uređenje  zapuštenih javnih površina na Selčini, čijom bi se realizacijom dobilo najmanje tridesetak parkirališnih mjesta. Tražim da se sljedeći prijedlozi podrže i upute nadležnim uredima za prioritetno rješavanje:

1.)  na k.č. 1133/1 k.o. Sesvete (raskrižje Trakošćanske i Selčinske ulice (u vlasništvu grada Zagreba) i to formiranjem u parkiralište za potrebe stanara Selčinske ulice, čime bi se dobilo 30 parkirnih mjesta. VMO Gajišće i VGČ Sesvete traže da parkiralište  prema predloženoj skici bude ozelenjeno s posađenim drvećem lipe uz rub i po sredini u svrhu očuvanja zelene površine u naselju kao i rješavanja gorućeg problema nedostatka parkirnih mjesta u naselju Selčina. 

2.) na k.č. 1116/6, 1116/7 i 1116/8, koje su u vlasništvu grada Zagreba i Republike Hrvatske i to formiranjem u parkiralište, a na inicijativu građana Selčine  koju se dali još 2019. godine.


Reagirajući na taj prijedlog VGČ odlučilo je uputiti hitan zahtjev prema nadležnim gradskim tijelima, za rješavanje problema parkirališnih mjesta na Selčini.  Traže da se umjesto asfaltiranja, prostor parkirališta uredi betonskim elementima, tzv. saćem ili travnim pločama, kroz koje trava može rasti, a ne zahtijeva se izgradnja odvodnje površinskih voda koja se kroz otvore upija u zemlju.


Inače, svojedobno je sesvetski krajobrazni arhitekt Marijo Spajić predstavio moguće rješenje za taj problem, doduše na drugim ali obližnjim parcelama koje omeđuje Selčinska ulica,  no ono očito tada nije palo na plodno tlo. Smatramo da je to rješenje dobro i vrlo korisno, napravljeno prema svim pravilima struke, te bi se kao takvo moglo odmah implementirati, naravno, ukoliko kod nadležnih gradskih ureda za to postoji volja. I stručna i politička. 


Ponavljamo, osim samih građana,  rješenje ovog gorućeg problema od grada traže i Mjesni odbor i Vijeće gradske četvrti, a i struka.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.2.2024. 13:16:57

Create Account