Tuga u Sesvetskim Selima, na Božić preminuo župnik Antun Sente

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.12.2022. 9:11:10
Tuga u Sesvetskim Selima, na Božić preminuo župnik Antun Sente

Foto: IKA

Župnik Župe sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima i dekan Sesvetsko-vugrovečkog dekanata preč. Antun Sente, stariji, iznenada je preminuo na Božić, u nedjelju 25. prosinca u jutarnjim satima.
Preč. Antun Sente st. preminuo je na božićno jutro u 56 godini života tijekom jutarnje mise, javila je Informativna katolička agencija (IKA). Za vrijeme pričesti rekao je da mu nije dobro i samo se srušio.


Župljani, ali i svi oni koji su ga poznavali šokirani su iznenadnim odlaskom voljenog svećenika. Od njega se objavom oprostio i Mateo Kovačić napisavši na svom  Insta Storyju: “Župniče dragi, počivajte u miru Božjem, u mislima i molitvama ste nam”, 


Rođen je 28. siječnja 1966. godine u Zagrebu, od oca Rudolfa i majke Anke. Odrastao je u obitelji s troje djece u mjestu Martinec Orehovički u zagorskoj župi Orehovica. 1980. godine upisao se u Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu gdje je pohađao Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u kojoj je 1984. godine maturirao.


Školovanje je nastavio na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirao 1990. godine. Svoju prvu pastoralnu službu kao đakon obnašao je 1990. godine u župi Svih svetih u Sesvetama.


Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić zaredio ga je za svećenika Zagrebačke nadbiskupije 23. lipnja 1991. godine. Prvu službu župnoga vikara obnašao je u župi sv. Ane u Križevcima od 1991. do 1995. godine, a nakon toga službovao je kao župni vikar u župi Odra i Velika Mlaka. Godine 1997. kao župni upravitelj upućen je u ratom razrušene i opustošene župe Ladvenjak i Vukmanić nedaleko od Karlovca. U godinu je dana materijalno pridigao crkvene objekte tih stradalih župa.


Godine 1998. zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić šalje ga u novoosnovanu zagrebačku župu sv. Nikole biskupa u Stenjevcu gdje je bilo potrebno izgraditi crkvenu građevinu i osnovati živu crkvu vjernika. Tamo je bio župnik punih 16 godina. Od 2001. obnašao je službu dekana u Kustošijskom dekanatu.


Dekretom zagrebačkoga nadbiskupa Josipa Bozanića od 21. kolovoza 2014. godine bio je župnikom župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima. Na Hrvatskom katoličkom radiju dvije godine (2019.-2021.) predano je surađivao u emisiji “Halo, velečasni?” gdje je svaki drugi petak odgovarao uživo na brojna pitanja vjernika.


Detalji o posljednjem ispraćaju i sprovodnim obredima za preč. Sentea bit će objavljeni naknadno.


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.2.2024. 14:16:35

Create Account