U Adamovcu održan kajkavski recital "Pod murvu na Krče"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.10.2019. 19:35:48
U Adamovcu održan kajkavski recital "Pod murvu na Krče"

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Recital kajkavskog pjesništva "Pod murvu na Krče" održan je u subotu u školskoj sportskoj dvorani u Adamovcu.



Nemjerljivo je značenje trodnevne manifestacije "Domjanićeve noći" u Adamovcu, a posebice pjesničkog recitala Pod murve na Krču u očuvanju kajkavskog jezika, sukus je razgovora, mišljenja i neslužbenih diskusija nakon održanog subotnjeg recitala kojem su nazočili i mnogobrojni ljubitelji književnosti i pjesništva, te stručnjaci s područja lingvistike. 


Bio je tu, primjerice prof. dr. sc. Alojz Jembrih, jedan od vodećih hrvatskih autoriteta na području kajkavskog jezika koji je svoj boravak na manifestaciji ujedno iskoristio za predstavljanje svoje nove knjige Domjanić pri Slovenci, koja je promovirana u sklopu samog recitala. Uoči tog književnog događaja otvorena je izložba slika likovne udruge Mansarda.


Recital kojeg je vodio naš popularni glumac, Adam Končić i sam Kajkavec bio je podijeljen u nekoliko kategorija, pa su tako svojim pjesmama sudjelovala djeca s tridesetak pristiglih radova i odrasli s više od 120, a zasebne su kategorije činile pripovjetke i igrokazi.


Stručni ocjenjivački sud činile su učiteljica Ljiljana Bukal, profesorica hrvatskog jezika Jasenka Glavić te magistra etnologije i južnoslavesnkih jezika i književnosti Ana Antolković.


U kategoriji djece prvo mjesto osvojila je pjesma V pelnice, drugo pjesma Misterij,  treće Niš mi se ne da,  a pohvaljene su pjesme Zacopana, Faze deteline, Lisice, Fortnite i Dinamo v Europi.


U kategoriji odraslih: 1. Pripavedaj mi kak se mira, 2. Melini meleju, 3. Okna duše


U kategoriji priča prvo mjesto pripalo je priči Familija ze grada, drugo Carpe diem, a treće Idem Sodomu i Gomoru odmoljiti. Posebna pohvala pripala je priči Pečokurec.


Na recital je ove godine bilo prijavljeno dva igrokaza od  kojih je žiri dao prednost igrokazu Magda i vile, a drugo mjesto pripalo je igrokazu Pajdašija - Gorička špelancija.


Recital je otvorila izaslanica gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika VGČ Sesvete Stjepana Kezerića Zlata Trošelj, a u glazbenom dijelu recitala sudjelovao je bračni par glazbenih profesora inače i samih Adamovčana Ljudmila i Nenad Dan Kozig.


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.2.2024. 11:44:08

Create Account