U Brestju otkriven spomenik četvorici poginulih heroja Domovinskog rata tog naselja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.10.2019. 9:59:29
U Brestju otkriven spomenik četvorici poginulih heroja Domovinskog rata tog naselja

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Mještani Brestja u velikom su broju nazočili nedjeljnom otkrivanju spomenika četvorici njihovih negdašnjih sumještana poginulih u Domovinskom ratu.Građani Brestja (Starog i Novog, jednog naselja u dvije administrativne cjeline), u nedjelju, 27. listopada, odali su počast svojim bivišm sumještanima koji su nesebično i požrtvovno dali svoje živote  obrani Domovine.  Spomenik je podigao Mjesni odbor Staro Brestje uz potporu Gradske četvrti Sesvete koji je financijski popratio njegovo podizanje.


Spomenik su otkrili članovi obitelji poginulih, a vijence su položili i svijeće zapalili mnogobrojni gosti izaslanici najviših hrvatskih dužnosnika, ali  njihovi suborci, te, dakako, članovi njihovih obitelji. 


Na svečanosti su nazočili: Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ante Deur, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, Željko Motik, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Darko Katuša, predsjednik VGČ Sesvete Stjepan Kezerić, župnik župe Dobrog pastira u Brestju vlč. Zlatko Pavletić, te mnogobrojni drugi uzvanici, generali i drugi visoki časnici iz Domovinskog rata, kao i građani Brestja. 


Visoki uzvanici su se prigodnim riječima obratili okupljenima, ponajprije brigadir, Stjepan Domjanić i sam mještanin Brestja i organizator svečanosti. Prigodnu pjesmu govorio je glumac Darko Janeš, a nakon otkrivanja spomenika položeni su vijenci i zapaljene svijeće.  Nakon otkrivanja spomenika i polaganja vijenca, vojni trubač odsvirao je "Tišinu".


Spomenik će trajno podsjećati sve buduće generacije da su: Dragan Granić, Ivo Hrga, Ivica Perić i Rudolf Vuković - Senzen položili svoje mlade živote kako bismo svi mi danas, ali i buduće generacije mogli slobodno u miru živjeti u jedinoj nam Domovini Hrvatskoj.


Prethodno, prije svečanosti otkrivanja spomenika u župnoj je crkvi služena misa za poginule u Domovinskom ratu koju je predvodio vlč. Zlatko Pavletić, a prije mise odigrana je revijalna utakmica između veterana GNK Dinamo i malonogometne momčadi Starog Brestja, osvajača Kutije šibica 2001, 2002. i 2003. godine, kao i boćarski susret boćara Starog i Novog Brestja.


Nakon otkivanja spomenika folkloraši Starog Brestja izveli su kraći prigodni program, a potom je nastavljeno zajedničko druženje okupljenih.


Video: Željko Glojnarić Žac

Vezane vijesti
Ažurirano: 5.8.2023. 12:46:46

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account