U Glavnici proslavljeno Sesvetsko (Zagrebačko) Vincekovo

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.1.2020. 13:01:02
U Glavnici proslavljeno Sesvetsko (Zagrebačko) Vincekovo

Foto: Sesvete danas, Grad Zagreb

U vinogradu ovogodišnjeg domaćina Željka Bučija u Glavnici Donjoj u subotu popodne proslavljeno je po starim regulama ovogodišnje Vincekovo. Spomendan sv. Vinka, prvog zapovjedanog vinskog sveca za vinogradare početak je nove vinogradarske godine i prilika za malu proslavu i tradicionalni obred kojim, kako vjeruju, od ovog će sveca izmoliti pomoć za obilni, zdravi i kvalitetni urod.  


Organizator ovog Vincekovog bila je Udruga vinogradara i vinara Zagrebačko vinogorje, gdje je u vinogradu ovogodišnjeg domaćina (svake godine domačina je drugi član udruge), Željka Bučija održan tradicionalni obred orezivanja, hranjenja i pojenja trsja, jer samo zdrav, sit i napojen trs može svom vlasniku vratiti istom mjerom. 


I ove godine, kao i niz dosadašnjih u  obredu se pridružio gradonačelnik Milan Bandić koji je u društvu domaćina i predsjednika udruge Stjepana Škrapca orezao, nahranio i napojio najdraži domaćinov trs.


Svjetovnom je obredu prethodila misa posvećena sv. Vinku koju je u društvenom domu u Glavnici Donjoj održao moravečki župnik vlč. Mladen Sinković koji je također prije orezivanja blagoslovio vinograd uz kratku molitvu. 


Događaju su nazočili čelnici g.č. Sesvete Stjepan Kezerić i Dražen Markota, te brojni ljubitelji društvenih događanja i dobre kapljice koji su na koncu na prostoru ispred društvenog doma (jer Vincekovo je manifestacija koja se održava isključivo na otvorenom) okrijepili se kuhanim vinom, kuhanim kobasicama ili kobasicama i špekom koje su sami ispekli na batinama iznad priređenog žara na dva ognjišta, te izvrsnom vinskom kupažom koju su napravili članovi ove vinske udruge.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.1.2023. 8:28:17

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account