U Planini Donjoj posađena klonirana Gupčeva lipa

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.5.2021. 11:04:03
U Planini Donjoj posađena klonirana Gupčeva lipa

Foto: Radoslav Dumančić

Nedavno smo pisali o projektu kloniranja 600 godina starih dviju lipa iz Planine Donje, a sad je blizu njih posađena klonirana Gupčeva lipa što je sve zabilježila HTV-ova kamera.




Šumarski institut z Jastrebarskog koji je klonirao poznatu Gupčevu lipu iz Gornje Stubice, te u raznim projektima spasio već nekoliko posebnih i značajnih stabala u Hrvatskoj, donirao je Udruzi Zelene i plave Sesvete dvije sadnice klonirane Gupčeve lipe koje su posađene u blizini starih lipa pokraj crkve sv. Jurja. Svaka pojedina klonirana sadnica ima svoj originalni certifikat koji govori o porijeklu.


"Ovom sadnjom Gupčeve lipe ovdje u Donjoj Planini i praktično započinjemo projektom kloniranja naših "Lipa z Planine", rekao je predsjednik ZIPS-a Anto Damjanović koji je za potrebe snimanja HTV-ove emisije Eko zona, autoru Mladenu Iličkoviću pozirao iz duplje jedne lipe odakle je objasnio kako je je ova sadnja dio akcije obnove planinarskog doma na Lipi. Veliki čovjek Anto samim svojim ulaskom u duplju zorno je pokazao njenu veličinu.  


Zaslužan za ovu donaciju, dr.sc. Mladen Ivanković iz Šumarskog instituta u Jastrebarskom koji proizvodi klonove starih stabala  objasnio je zašto je lipa bila mitsko drvo za Slavene. 


"Sjećam se djetinjstva kad je lipa imala rupu kroz koju su se mogla provući samo djeca. Tu smo se igrali i provlačili a ponekad sam znao pobjeći od kuće i prespavati i lipi", rekao je nazočna legenda Planine Donje, naš poznati akademski kipar Brano Kelčec Keljo koji cijeli svoj život živi u suživotu s prirodom. 


Uz Radoslava Dumančića i Marija Spajića, sadnji u Planini Donjoj bio je nazočan i zapovjednik mjesnog DVD-a, sveprisutni Miroslav Novosel, te drugi mještani Planine Donje




Vezane vijesti
Ažurirano: 16.4.2024. 11:59:14

Create Account