U Sesvetama danas iznimno zagađen zrak, Zagreb među najzagađenijima na svijetu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.11.2021. 16:15:58
U Sesvetama danas  iznimno zagađen zrak, Zagreb među najzagađenijima na svijetu

Foto: Ilustracija

Zagreb je danas bio drugi na ljestvici gradova s najzagađenijim zrakom na svijetu, objavio je švicarski portal IQAir koji objavljuje podatke vezane za kvalitetu zraka diljem svijeta, a Sesvete među najzagađenijim dijelovima grada.




Prema podacima  NZZJZ "Dr. Andrija Štampar" među najzagađenijim dijelovima Zagreba bilo je središte Sesveta. U 16 sati izmjerene su vrijednosti izuzetno opasnih po zdravlje lebdećih čestica pm 2,5 i pm 10.


Količina lebdećih čestica PM 2,5 iznosila je 82,8 mikrograma po kubnom metru što je više od 8 puta negoli što je dozvoljeno u čistom zraku, a lebdećih čestica PM 10 izmjereno je 211,8 mikrograma po kubiku što je više od 10 puta veća koncentracija od zdravog čistog zraka. 


Drugi parametri nisu bili kritični kao što su ovi, lebdeće nano čestice koje laze u pluća, prodiru duboko u tkivo i mogu počiniti zdravstvenu štetu osobama koje su izložene udisanju takvog zraka.


Najveći krivci za takvu zagađenost pripisuju se prometu i početku grijanja fosilnim gorivima, posebno ugljenu i drvima, te lož-ulju, te specifičnim vremenskim uvjetima koji su omogućili akumulaciju nečistoće u zraku.


Preporuka iz "Štampara" je smanjiti izloženost aktivnosti na takvom zraku.


Treba svakako reći da nije na području cijele gradske četvrti jednako zagađen zrak. Vrlo je vjerojatno u Prigorju čist, a zagađeniji prema centru.


Mjerni uređaj za kontrolu kvalitete zraka na području Sesveta nalazi se u Ninskoj ulici u blizini raskrižja Zagrebačka - Bistrička. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 12.8.2022. 12:15:23

Create Account