U Starom Brestju žele posaditi javni voćnjak starinskih sorti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.5.2022. 10:48:03
U Starom Brestju žele posaditi javni voćnjak starinskih sorti

Foto: Tomislav Kenjerić/Na ovom prostoru mogao bi se posaditi javni voćnjak starinskih sorti

Vijeća Mjesnog odbora Staro Brestje krajem ožujka usvojilo je zaključak o sadnji javnog voćnjaka starinskih sorti u Ulici Emanuela Vidovića.



S ekološke i edukativne strane, sa strane podizanja kvalitete života i krajobraza tog dijela urbanog naselja ideja je vrlo pozitivna. Krenula je od razine poticaja pojedinca, Tomislava Kenjerića, preko Mjesnog odbora koji očekuje podršku Gradske četvrti. Istovremeno zatražili su od Gradskog ureda za izgradnju grada i ostale prometno-komunalne poslove očitovanje o toj svojoj namjeri.


Obzirom da bi se voćnjak posadio i uredio na prostoru u vlasništvu grada Zagreba, zacijelo tu ne bi trebalo biti imovinsko-pravnih problema ukoliko grad želi nešto takvo na svom prostoru u naselju Staro Brestje.


"Potaknut željom da se prostor uz potok Reka obogati i obzirom da se  tamo već nalaze stabla oraha i lipa, predlažem da se na ostatku tih čestica u vlasništvu grada Zagreba posadi javni voćnjak sa sadnicama starih autohtonih voćki Prigorja i bliže okolice. Time bi se taj prostor dodatno obogatio, a naselje i njeni stanovnici dobili bi korisni sadržaj", pojašnjava svoju inicijativu Kenjerić dodajući da "u Sesvetama i ovom dijelu Prigorja od voća najčešće su udomaćene jabuke, slive, ruške, čriešne, višne, breske, tujne, mandule ili marelice, murve, mušmule, liešnaki koji su se sadile po dvorišču, slivniku, trnacu, pašincu, vuz trsije, vuz pute po živica i međa. Naši stari su najviše sadili slive bistrice, petrovke ili patrovke, belice".


Osim stabala starinskih sorti, posadili bi se sadnice borovnica, malina i kupina. Na predviđenoj lokaciji bilo bi moguće posaditi dvadesetak stabala.  


Uz postojeće stablo oraha postavio bi se stol i klupe za odmor i uživanje u plodovima. Voćnjak ne bi bio ograđen ogradom, jer inače gubi smisao javnog parka za stanovnike Starog i Novog Brestja. Briga oko košnje trave pripala bi Zrinjevcu, dok bi orezivanje voćaka bila briga volontera, stručnih suradnika i Zrinjevca. Isto tako  moguća bi bila suradnja s Agronomskom školom u Dubravi da učenici u sklopu praktične nastave imaju rezidbu i orezivanje voćaka u Brestju. Sazrelo voće davalo bi se dječjem vrtiću i OŠ Brestje. Tako bi i djeca kroz berbu učila o očuvanju prirode, starim sortama i bioraznolikosti, smatra idejni začetnik ove zanimljive voćne zelene ideje Tomislav Kenjerić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.10.2023. 13:35:30

Create Account