Uredit će se poučno-rekreacijska staza Kašina-Planina koja prolazi možda najljepšim dijelom Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.3.2023. 17:21:17
Uredit će se poučno-rekreacijska staza Kašina-Planina koja prolazi možda najljepšim dijelom Prigorja

Foto: Damir Fofić i Ivan Dokša

Poučno-rekreacijska staza Sesvete - Planina Donja uvrštena je u Plan komunalnih aktivnosti Sesveta koje će financirati izradu idejnog rješenja.




Sesvetski dio Prigorja spada među najstarije naseljene dijelove današnjeg zagrebačkog područja. Na ovdašnjim obroncima Medvednice mnogi naraštaji različitih dijelova povijesti, od ljudi iz čak brončanog doba (Kuzelin), preko Rimljana sve do današnjih Prigoraca. Iza svih posjednika ovih prostora ostali su tragovi, što iz ranije naše povijesti, što iz novijeg doba, a neke od njih doticala bi poučno- rekreacijska staza koju je idejno osmislio povjesničar  i arheolog prof. Damir Fofić, planinar i istinski zaljubljenik u prigorski kraj.


Planinarkom stazom od crkve sv. Petra u Kašini preko etno sela Petruši do kapele sv. Jurja u Planini Donjoj poveo je nedavno Kašinčana, vijećnika u sesvetskom Vijeću poznatog Ivana Dokšu koji je ideju odmah pretočio u papir i predložio ju VGČ Sesvete koje je pak projekt prihvatilo i uvrstilo ga u Plan komunalnih aktivnosti, te se očekuje javna nabava za izradu idejnog rješenja.


Staza duljine 6 kilometara imala bi nekoliko poučnih točaka, a prva bi bila svakako polazište, odnosno crkva sv. Petra.



1) Crkva sv. Petra i Pavla Kašina Naselje Kašina jedno je od povijesnih naselja Prigorja.  Kašina se kao kaptolski posjed spominje u dokumentima već u ranom XIII. stoljeću.



Crkva sv. Petra i Pavla u Kašini 



2.2) Panoramski vidikovac

Panoramski vidikovac u blizini Petruša je izvrsna destinacija za sve zaljubljenike u prirodu i ljepote pejzaža. Nalazi se na brežuljku s kojeg se pruža spektakularan pogled na šire područje Prigorja, s prekrasnim panoramskim pogledom koji seže sve do vrhova Medvednice.


 Panoramski vidikovac na tromeđi  Kašina - Planina – Kašinska Sopnica



3) Etno selo Petruši

Petruši, selo tipično za jugoistočne padine Medvednice, nalaze se na platou oko 350 m nadmorske visine.



 Etno selo Petruši


4) Ostaci srednjovjekovne zemljano-drvene utvrde Gradišće

Lokalitet Gradišće nalazi se oko 2,5 km sjeverozapadno od naselja Kašina, na brdu Gradišće na n/v 332 m, a sjeverno od njega u dubokoj uskoj usjeklini teče potok Bielek, koji se kilometar istočnije ulijeva u potok Kašinu.


Arheološki lokalitet Gradišće


5) Park mladenaca – Luka

Park Mladenaca u Planini Donjoj zapravo je sjedište udruge "Prigorje u srcu". Ova Udruga i vodi brigu o parku i tu održava svoje aktivnosti.


 Park mladenaca Luka – Planina Donja



6) Ostaci srednjovjekovne zemljano-drvene utvrde Gradec

Lokalitet Gradec, istočno od kapele sv. Jurja, predstavlja zemljano – drveno gradište elipsastog oblika s vidljivim obrambenim jarkom (ili dva) na istočnoj strani. 


Pogled na arheološki lokalitet Gradec



7) Kapela sv. Jurja

Lokalitet sv. Juraj nalazi se na 376 m n/v. Kapela sv. Jurja potječe iz gotičkog doba (14. st.), sa sačuvanim gotičkim profiliranim portalom.


Crkva sv. Jurja na Planini. U pozadini se vide lokaliteti Gradec i Gradišće


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.11.2023. 11:21:34

Create Account