Vojnik iz Sesveta poginuo u Afganistanu, još dvojica ranjeni - priopćenje ministra Krstičevića

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.7.2019. 13:12:00
Vojnik iz Sesveta poginuo u Afganistanu, još dvojica ranjeni - priopćenje ministra Krstičevića

Foto: MORH/M.Čobanović

Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu u kojem su ozlijeđena tri hrvatska vojnika, od kojih je jedan u životnoj opasnosti, izjavio je jutros hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.



"Prema zadnjim informacijama koje imamo jedan je vojnik dobio teške tjelesne ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti, a ostala dva vojnika su zadobila teže ozljede, ali se nalaze izvan živote opasnosti", kazao je Krstičević na izvanrednoj konferenciji za novinare. 


Jednom je vojniku slomljena noga, a drugemo ruka. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom, kazao je Krističević.



Najteže ozlijeđeni hrvatski vojnik koji je zadobio ozljedu glave i koji je u životnoj opasnosti je 1992. godište. Iz Sesveta je, a u sustavu Hrvatske vojske je pet godina. Ovo mu je prva međunarodna misija. Druga dvojica stradalih vojnika su iz Osijeka i Vinkovaca. Jedan od njih je 1987. godište i u sustavu Hrvatske vojske je već 12 godina, a treći stradali vojnik je također 1992. godište. On je u sustavu HV-a također 5 godina.


Nakon ove informacije ubrzo je pristigla druga koja je glasila da je najteže ranjeni mladić preminuo.


Riječ je o pripadniku specijalnih snaga, Josipu  Briškom rođenom 1992. godine koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga koji je nakon ranjavanja u Kabulu prebačen u američku bolnicu u Bagramu.


Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izrazili su žaljenjei oštro su osudili napad. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske.


"U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut. Ovu tužnu vijest primio sam s boli i težinom u srcu. Ovaj trenutak duboko pogađa svakog pripadnika obitelji Hrvatske vojske i hrvatski narod. Zaista, ne postoje riječi utjehe i onog što može vratiti mladi život. Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac i stao uz rame najvećih velikana i ratnika. Počivao u miru", rekao je ministar Krstičević.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.7.2022. 12:15:57

Create Account